måndag 23 mars 2015

Grovt dinkelbröd aka brödmagi

Jag vet inte vad det är som händer med mig, men beslutet att bli mer medveten om familjens kost får mig definitivt att stiga ur min comfort zone. I går bakade jag bröd med jäst - för första gången i mitt liv! Ja, kanske med undantag från hemkunskapen på högstadiet, men det räknas väl knappt. Jag använde mig av receptet på Finax dinkelmjölspåse. Jag tycke att brödet jäste dåligt, såg knappt att det blev större i varken bunke eller form, men det gick jättebra ändå. Hela familjen älskade det, godast är det såklart nybakat med ost. Vi fick oväntat besök på kvällen, då åkte brödet fram igen. Denna gången rostade vi det och åt med ett tjockt lager Bregott och honung. Känns gött att kunna briljera med egenbakat bröd! (Fast å andra sidan sköljde jag ner min brödskiva med en burk Pepsi Max, så jag har väl en bit kvar att gå innan jag är perfekt.)Det grova dinkelbrödet

Ingredienser:

 • 250 g Dinkelmjöl fullkorn
 • 250 g vetemjöl
 • 1,5 dl naturell yoghurt
 • 1,5 dl vatten
 • 25 g jäst
 • 2 msk olja
 • 2 tsk salt
 • 2 tsk honung
Gör så här:
 1. Lös jästen i det uppvärmda vattnet
 2. Tillsätt alla ingredienser men spara 10 procent av dinkelmjölet
 3. Arbeta degen minst 5 min och tillsätt ytterligare dinkelmjöl efter behov (degen ska klibba en aning mot händer och bakbord)
 4. Låt degen jäsa ca 30 min i rumstemperatur
 5. Slå luften ur degen och forma till ett bröd som du lägger i en 1,5 l smord form
 6. Låt efterjäsa 30 min under bakduk i rumstemperatur
 7. Snitta brödet, pensla med vatten och grädda i uppvärmd ugn ca 25-50 min i 220 grader
(Och nej, mina konster i köket är inte slut än. Just nu står ett magiskt enastående bröd från en ny favoritblogg på jäsning. Jag förvånade mig själv genom att ha alla kluriga ingredienser hemma, det tar ändå ett litet tag att bygga upp ett "nyttoskafferi".)

2 kommentarer:

Monica sa...

Tjoho! Vilken stjärna du är!

Annika/Resfredag sa...

Inspirerad av den bästa!