torsdag 9 oktober 2014

Barnförbjuden mat

I går serverade vi åter igen falukorv och makaroner till middag. Jo, ni läste rätt, vi serverade mat som enligt boken "Hjärnkoll på skolan och varför barn behöver dig för att lära" av författarna Ingvar och Eldh rent av borde vara barnförbjuden. Varför? För att maten innehåller massor av socker, som tydligen slår hårt mot barnhjärnor. Detta, och mycket annat, läste jag nyligen i Frida Boisens krönika "Sluta att makaron-knarka våra barn" i GT. Krönikan har delats många, många gånger i sociala medier under de senaste dagarna, och de flesta är eniga att vi behöver ändra våra, och barnens, matvanor.

Jag vet inte hur det ser ut i era umgängeskretsar, men jag tycker aldrig att medvetenheten om vad mina vänner/bekanta egentligen stoppar i sig har varit så stor som nu. Folk köper ekologiskt, granskar innehållsförteckningarna under lupp, bakar sitt eget bröd, vägrar gå på McDonald´s, odlar sina egna tomater och jag vet inte allt. Och jo, jag tar in allt det här. Jag hör vad de säger. Jag vet att jag också borde anstränga mig mer. Kanske är jag lat och oansvarig, men jag orkar bara inte komma igång! Men jag vet samtidigt att man inte kan gå all-in på en gång, utan att de små stegen räknas. Jag har ett gäng idoler som jag ser upp till, bland annat min äldsta syster, som helt lagt om kosten för familjen. (Kan tillägga att jag aldrig någonsin äter så god mat som när hon bjuder på middag.)

För att döva mitt dåliga samvete lyxade vi igår till det och öppnade vördnadsfullt paketet med direktimporterad parmesanost BIOLOGICO som min mamma köpte till oss i Rom. Helt plötsligt kändes de där makaronerna ganska, tja nyttiga är väl att ta i, men mindre onyttiga i alla fall...

Hur tänker ni? Hur får ni ihop det med barnmaten i vardagsträsket? Väljer ni enbart ekologiskt, eller tänker ni mer "närhetsprincipen"? Min prio framöver, förutom bebisen och allt vad det innebär, kommer vara att tänka mer medvetet kring vilken mat jag och min familj stoppar i oss. Jag behöver all inspiration jag kan få.

Lyxparmesan från Rom fick toppa vår "sockerdopade" middag i går.

13 kommentarer:

Emma sa...

Jag är precis som du, jag orkar inte riktigt sätta mig in i och ta tag i våra matvanor. Med dåligt samvete, och tankar om att vara en dålig förälder som följd. Men som du skriver så får man ta små steg, och byta ut lite efter hand. Det kräver ju rätt mycket planering om man ska ändra sina matvanor. Vad kan man ha istället för korv och makaroner som "nödlösning" när man kommer hem stressad efter jobbet? Det gäller nog att ha tänkt ut det innan man står där och måste servera mat inom 30 minuter.

Spännande att gå och vänta på att bebis ska komma. Stort lycka till!

Annika/Resfredag sa...

Tack för dina tankar Emma! Det dåliga samvetet är jobbigt, kanske ska man skippa det och istället glädja sig för de förändringar man gör.
Planering är A och O antar jag, ska nog börja köra veckoplanering framöver.

Och ja, den där bebisen. Får se om den tänker komma ut någon gång! :)

Anonym sa...

Es muss ja nicht unbedingt Zucker sein. Als wirklich schnelle Notlösung gibt es bei uns z.B.:

- Spaghetti mit Pesto oder einer Tomatensauce, zur Not aus dem Glas, dann aber Bio und ohne viel Zusatzstoffe

- Pellkartoffeln mit Quark (Quark aus dem Kühlschrank, Kräuter tiefgekühlt)+ Gurke/Möhre o.ä. rohes Gemüse

- Rührei oder Omelett, rohes Gemüse, Vollkornbrot und Käse oder Rührei, Kartoffeln und Spinat (Tiefkühl)

- Würstchen (gibt es auch ohne Zucker!!!) und Kartoffelbrei (Pulver aus 100% Bio-Kartoffeln ohne irgendwelche Zusätze), dazu Tiefkühlgemüse, z.B. Erbsen

Da der Papa aus Prinzip und vor allem wegen des Geschmacks Zucker jeglicher Art im Essen verabscheut, lese ich die Etiketten schon lange sehr genau ...

Das hier ist ein schönes und inspirierendes Buch - die Rezepte funktionieren gut: "Kinder kocht" vonv Julia Hoesch u.a., AT Verlag

LG aus der Hauptstadt ( :


Annika/Resfredag sa...

Danke J, Ich werde versuchen bessere "Notlösungen" zu probieren. Heute haben wir Bulgur, Hähnchenfilet und Gemüse geessen, sehr lecker! (Ich habe zu erst gedenkt Pfannkuchen zu machen, aber ich habe dann bessere Gedanken gekriegt. GUT ANNIKA! :)

Monica sa...

Tack för det fina omnämnandet! Ja, vi fortsätter vårt makaron-fria liv och ingen är ledsen över det. Det svåraste var att göra oss av med brödet, men nu blir det smoothies till Sara som vägrar ägg. Vi andra äter en hel del ägg till frukost, så det skulle vara bra om det var fler än bara en av hönorna som satt igång att lägga ägg igen efter uppehållet!

Nödlösning för många verkar vara exempelvis Linas matkasse om man nu inte orkar tänka så mycket på någon särskild mathållning. Då verkar man i alla fall få rätt bra mat! De har ju också barnkassarna. Det fina med levererad mat är att man inte köper på sig de onödiga grejerna som ögat mest vill ha när man går i affär.

Hoppas ni får lust att laga mat igen och att det blir lite nyttigare mat i magarna! Kram.

Anonym sa...

Apropos: Es muss ja nicht unbedingt eine fertige Essenstüte sein. Es reicht schon, wenn man sich das Essen nach Hause liefern lässt - gerade mit Kindern und im Winter ( : Am Rechner wirft man bekanntlich nicht so viel Unnötiges in den Warenkorb ... Wir lassen regelmäßig liefern, schon um die Getränke nicht schleppen zu müssen. Obst und Gemüse kommen aber immer frisch vom Markt oder aus dem Bio-Laden. Aber ich weiß, dass wir hier auch ein viel größeres Angebot haben und Bio-Supermärkte in Schweden Mangelware sind.
LG

Marie sa...

Jag gör massor "rätt" och förstår samtidigt att det kan vara stort och tungt. Men jag tror små steg blir bäst. Tex.
-Om man bestämmer sig för att bara dricka vatten till maten.
-Alla ska äta en frukt efter maten.
-Skippa sallad om det är jobbigt, vi kör mest med grönsaker i bitar som alla kan välja själva.
-Hemlagat istället för färdigköpt.
-Har man inte tid att göra egna köttbullar så skippa köttbullar. Köttfärssås i olika smaker är bra mat och snabbt.
-Juice bara till frukost.
-Allt hembakt bröd är bättre än köpt, även om det består av vitt mjöl. Googla Maries mat Kylskåpsbröd (perfekt som pizzabotten som barnen gillar att hjälpa till med).
-Ha ett lager av snabba maträtter på lut. Räddare i nöden liksom.
-Skaffa en Slow cooker.
-Soppor är snabb mat.
-Kolla över shoppingvagnen. Den ska bestå av råvaror, som man gör ngt av.
-Myskväll kan vara annat än godis, chips och läsk. Hembakta scones, fruktsallad, ekovindruvor, hemmagjord varm choklad, chokladbollar mm. Givetvis inte allt på en gång.
-Allt hemmagjort är bättre än färdigköpt. Även godsaker.
-Om man ska ha ngt gott ska det vara hemmagjort, då blir det inte lika ofta och man får jobba för njutningen.
-Läsk på kalas.
-Matdinkel från Warbro kvarn. Klart på 15 min, jättegott för hela familjen istället för ris eller pasta.

Ja man kan lägga om kosten helt och en del människor behöver det verkligen, men jag tror stort på små förändringar, speciellt om man inte är redo för den stora förändringen.

Annika/Resfredag sa...

Åh, tack Marie! Fick med mig massor av bra grejer. Ska åka och storhandla ikväll. Ett steg i taget!

Marie sa...

Vad bra, men satsa inte på för många saker samtidigt, baby steps...

Anonym sa...

Jag tröstar mig med att Emil äter varierad mat i skolan varje dag och att Anna gör det iaf 3 dagar i veckan på förskolan. Varför ska man gå och känna sig som en dålig mamma för att man inte orkar laga "supermat"? Visst har jag kanske mer tid att laga mat än andra då jag är hemma men vem orkar göra en sallad med hungriga barn gnällandes i köket innan maten? Inte jag iaf. Sallad, tomat och gurka är inte direkt de nyttigaste grönsakerna ändå. Barnen får en halv ekologisk paprika att knapra på eller varför inte några frysta ekologiska haricot verts när de är som hungrigast innan middagen. Då slipper jag fixa grönt till middagen sen :) Japp, jag är en ekologisk typ...inte fullt ut men ägg, bebismat, grönsaker och frukt är nästan alltid eko hos oss. De måste vara rika tänker kanske någon då. Nej, inte alls säger jag då, vi bara prioriterar annorlunda.

Förresten, lycka till med att klämma ut nästa familjemedlem!
Kram Helén

Annika/Resfredag sa...

Kul att höra hur ni gör Helén! Ja, visst handlar det om prioriteringar. Halvfabrikat är heller inte billigt i längden.

Och att klämma ut nästa familjemedlem, hu ja! Det är BF imorgon, men tror vi får vänta läääänge. Som vanligt med andra ord. Kram

Anonym sa...

har större barn än ni men ändå försökt/tvingat in oss i ett "mattänk" som funkar vecka efter vecka.

först bestäm
måndag - korv
tisdag - fisk
onsdag - köttfärs
osv

alla vardagar även fredag ska ha en bestämd råvara.

på morgonen tas den råvaran fram ur frysen. tinad mat går fort att laga...

lax i portionsbitar eller ica har torskfilé i kartong (prisvärt)
torsk - panera med ägg samt panko/fiskkrydda smörstek på medelvärme
torsk - fiskgratäng smörj ugnsform, vispa/koka påssås smögen med lite mindre vätska
lägg fisk i formen, på med dill och skalade räkor sedan såsen. in i ugnen ca 20 min å sista 5 min på med riven ost.
torsk - lägg tinad fisk i matberedare i med 1 ägg och en klick cremé frech, salt, peppar, dill och gräslök.
kacka samman till smet.
på ugnsplåt med papper gör man biffar som man toppar med panko
i ugn ca 10 min, servera som hamburgare.
lax - smörj ugnsform och i med fisken, ugn ca 15 min
lax - smörj ugnsform, blanda en gucka av cremé frech, santa maria kvarnkrydda fisk rejält, grovhackad rödlök samt valfri hel paprika.
lägg lax i formen o på med guckan
in i ugnen max 20 min
lax - fram med stor gryta, cremé frech saffran/vitt vin (gul i färgen) i grytan (2 burk på 4 pers) ha i 1 burk vatten rör ut cremé frechen med vattnet till sås, i med santa maria fiskkrydda rejält, koka sakta upp såsen, hacka laxen i 4 kuber per bit och i grytan. i med skivade morotsbitar och en hackad lök. servera majs till om inte alla gillar. koka ca 10 min svagt så fisken är genomkokt.

till all fisk är SÅS gott
cremé frech franska örter är gott men vill man göra själv ta en liten burk cremé frech i en skål, en klick majo, salt, peppar, dill och gräslök och rör runt till god sås.

kyckling - herregud här finns massor... våga exprimentera å fråga om tips eller kolla arla köket

köttfärs - även här finns massor köttbullar (perfekt barnarbete att rulla), pannbiff, köttfärslimpa, soppa, hamburgare

korv - tyvärr ibland nödvändigt att äta... suck
men korv i ugn, korvstroganoff, korvsoppa

till mat bulgur, couscous, ris eller skalad potatis som hackas i mindre bitar o kokar på mindre tid än övrig mat lagas...

grönsaker till och ibland någon god efterrätt.

tänk inte så krångligt tänk enkelt och en basvara per dag så blir det lättare att ta sig runt i veckorna.

matkasse kan vara bra i början av bebistiden om alla vill hänga med bebis istället
eller be om MAT istället för fika när någon kommer!

lycka till

Annika/Resfredag sa...

Åh, "anonym", TACK för alla dina fantastiska tips! Måste definitivt bli bättre på fiskrätter, tack vare dig har jag nu en utmärkt plattform att utgå ifrån.