onsdag 8 oktober 2014

Sommar och vinter på Island

För ett tag sedan fick jag en fråga på jobbet om vilka ställen jag rekommenderar att åka till under vinterhalvåret. Mina spontana svar på schyssta vinterresmål blev t.ex. Florida, Costa Rica och Thailand. Vi nordbor verkar ha ett fysiskt behov av ljuset, av solen - att bli påminda om att värmen faktiskt återvänder. Men, ju mer jag tänker på det här med "vinterresor", desto mer inser jag att det finns många fantastiska vinterresmål som innehåller så mycket mer än bara sandstränder och palmer. 

Islands valspråk: Með lögum skal land byggja ("Med lag skall land byggas")

Island är ett bra exempel på ett sådant resmål - ett land jag bara har besökt på sommaren, men som jag hemskt gärna även skulle vilja uppleva vintertid. Och jo, det kanske kan bero på att jag har sett lite för många Game of Thrones-avsnitt den senaste tiden. (Många av TV-seriens scener spelades enligt Islandia tydligen in på södra Island). Dessutom blir jag tilltalad av tanken på ett skotersafari en mörk vinterkväll. Och, så alla dessa islandshästar. När vi var där töltade vi genom vattendrag och gröna ängar, men visst vore det snäppet härligare att rida över snötäckta sagolandskap. Jag tänker också att alla dessa heta källor skulle komma till sin fulla rätt. Tänk själv att få glida ner i det heta vattnet när snöflingorna singlar ner från himlen. Jag må ha en romantisk bild, men visst skulle sprakande eldar och isande kyla få de isländska sagorna att kännas mer verkliga än någonsin!? Hm, det verkar uppenbarligen inte som att jag helt färdig med Island ändå...

I närheten av Strokkur.

Island under sommartid, läge att planera inför en vinterresa hit nästa gång!?
Gullfors mäktiga vattenfall.

OBS: Detta är ett sponsrat inlägg. 

2 kommentarer:

FREEDOMtravel sa...

Vad kul med ett inlägg om Island och jättefina bilder! Jag älskar ju Island! :) Jag har bott där nästan ett helt år, vilket framför allt inkluderade vinter... Den vintern jag var där var det faktiskt en hel del snö, men jag har förstått att det ofta inte är det... Island har ju kallare somrar än vi, men mildare vintrar. Dvs mer blåst och regn än snö många gånger... inte alltid sååå mysigt. Fast trots det så älskar jag ju Island ;)

Annika/Resfredag sa...

Låter som värsta drömmen att spendera ett år på Island! Och ja, hehe, har som sagt en romantisk syn på vintern där borta - med härlig, fluffig snö och stjärnfallskvällar... inte så mycket blåst och regn med andra ord. :) Tur att du prickade in ett snörikt år!