torsdag 26 mars 2015

Paleovåfflor med raw hallonsylt


Mitt instagramflöde har fullkomligt exploderat av våffelbilder under ett par dagar. Jag var tidigt ute för en gångs skull, och fixade våfflor redan förra helgen. Kanske undrar ni vad det är för fel på gammal hederlig våffelmix från butikshyllan med färdigköpt sylt? Inget fel alls om ni frågar mig, jag är bara inne i ett riktigt bra flow just nu och testar en massa nya recept i köket. Paleovåfflorna hittade jag på bloggen Under vårt tak. Till dessa åt vi raw hallonsylt (raw food  = råkost, alltså mat som inte upphettats över 40-45 grader) efter ett recept från det senaste numret av ICAs tidning Buffé. Sylten var en succé enligt både vuxna och barn, våfflorna fick däremot betyget "det är godare med vanliga". Och ja, jag kan hålla med om att de inte blev lika frasigt goda som "påsvåfflor" blir. Men goda var de, jag gillar verkligen touchen av kokos! Jag var helnöjd med resultatet, om än lite besviken att jag hade glömt köpa vispgrädde och därför fick ta till en nödlösning i form av.... hör och häpna - SPRAYGRÄDDE!

Här kommer recept på våfflor och sylt för er som är nyfikna:

Paleovåfflor

Ingredienser:

 • 3 ägg
 • 1,5 dl mandelmjöl
 • 1,5 dl kokosmjölk
 • 1 msk psyllium eller fiberhusk
 • 2 msk smält kokosolja
 • 1,5 krm salt
Gör så här:
 1. Vispa ägg och kokosmjölk luftigt.
 2. Smält kokosoljan och häll ner i äggsmeten.
 3. Blanda torra ingredienser och rör ner i äggsmeten.
 4. Pensla våffeljärnet med smät kokosolja.
 5. Grädda tills de blir gyllenbruna och servera genast!
(Ett tips är att värma upp överblivna våfflor en stund i brödrosten, då får de godare yta än om man värmer dem i micron.)


Raw hallonsylt

Ingredienser:

 • 250 gr tinade hallon
 • 2 msk chiafrön
 • 1 krm vaniljpulver
 • 2 msk agavesirap (alt 1 msk flytande honung)


Blanda alla ingredienser och låt blandningen stå i kylen i minst 1 timme innan servering. Sylten håller ca 1 vecka i kyl.

3 kommentarer:

pilla sa...

Mums för våfflor! Alltid kul att testa lite nya recept. Jag gjorde mina med dinkelmjöl och soyamjölk. Blev inte frasiga men jag gillar mest degiga.

Annika/Resfredag sa...

Då gillar du nog de här! Trevlig helg!

Monica sa...

Mums! Vi har ju inget våffeljärn här, så det blev till att äta med ögonen den här gången. :) Undrar just hur det blir att steka den här smeten? Det borde ju gå det också.