tisdag 29 oktober 2013

Två veckor med Paleo

Nu har det gått över två veckor sedan jag körde i gång med Paleo-inspirerad kost. Men vad är då egentligen Paleokost? Paleokost kallas också "stenålderskost" och innebär att man äter som man gjorde innan gluten och mjölkprodukter introducerades för människan. Fokus ligger på kött, fisk, ägg, fågel, frukt, grönsaker, bär, rotfrukter, nötter etc. Jag har i perioder haft ganska mycket strul med magen, och måste egentligen vara försiktig med hur jag äter. Jag har dock aldrig tagit tag i kosten "på riktigt", utan snarare förstört min kosthållning genom att antingen äta extremt kalorifattig kost (lightdricka, lättprodukter, riskakor, vitt bröd), eller vräka på. Allt eller inget, typ. Jag har testat massor av dieter, men aldrig riktigt hittat någon bra balans. Ungefär i samband med att jag fick barn bestämde jag mig för att sluta "banta", och har hållit mitt löfte. Men den riktiga balansen har ändå inte infunnit sig. Min syster har länge varit på mig att jag borde testa Paleokost, eftersom både hon och hennes familj helt enkelt mår så himla bra av att äta sådan mat. Sagt och gjort, måndagen för två veckor sedan bestämde jag mig för att testa. Ingen extrem variant, utan mer "paleoinspirerad". I samband med det här fick jag lägga av min stora last - Pepsi Max och Cola light. Dag nr 2 hade jag fruktansvärd huvudvärk, men det släppte ganska snart.


Vilka förändringar har jag då behövt göra? Tja, först och främst köps det hem otroligt mycket grönsaker och rotfrukter. Det går också åt stora mängder kokosolja, ägg, lax, kyckling och kokosmjölk. Jag är inte nitisk med mjölkprodukter, utan dricker t.ex. fortfarande mitt te med mjölk (om än inte lika mycket). Frukosten kan bestå av en rejäl omelett, med tomater, svamp och ost eller pannkakor gjorda på ägg/mosad banan/mandelmjöl stekta i kokosolja och serverade med jordnötssmör och bär. Bra inspiration till lunch och middagsrecept hittar jag på bloggen Under vårt tak.


denna blogg hittade jag bland annat receptet på en god Sötpotatisgratäng med köttfärs smaksatt med vitlök, chili och ingefära. Receptet är hur enkelt som helst, och går snabbt att slänga ihop:

(200 grader ca 40 min)

ca 400 gram nötfärs
700 gram skivade sötpotatis (ca 3 medelstora)
4 dl kokosmjölk (motsvarande en burk)
2-3 vitlöksklyftor
1/2 chili
1 tsk ingefära
Lite persilja
Havssalt
Grovmalen svartpeppar

Lite kokosolja (eller olivolja) att bryna i

Bryn köttfärsen, smaksätt med kryddor. Häll på kokosmjölken och låt puttra några minuter. Vänd i sötpotatisskivorna och låt koka ytterligare en eller ett par minuter. Häll över i ugnssäker form och grädda mitt i ugnen.

Jag valde att modifiera receptet något. Jag hade t.ex. ingen chili eller persilja hemma, utan kryddade istället med "lite allt möjligt", typ paprikapulver och blandade örter från frysen. Dessutom valde jag att hacka upp 2 röda paprikor som jag lade i botten på formen innan jag hällde över resten av blandningen, vilket gjorde rätten lite roligare (enligt mitt tycke). Slutligen rev jag över parmesanost för att få den "rätta" gratängkänslan. Kanske inte helt enligt strikt paleo-tänk, men strikt har heller aldrig riktigt varit min grej! :)

God mat och lättlagad mat alltså, det behöver inte vara så svårt att göra en kostförändring. Tydligen gillar min kropp förändringen. Jag känner mig fräschare, och som en bonus har jag gått ner ett par kilon. Låt mig förtydliga att just viktnedgången aldrig var mitt syfte med den här kostförändringen! Grundtanken är istället att jag vill göra mer medvetna val om vad jag faktiskt stoppar i mig, och att det på sikt ska få mig att må riktigt, riktigt bra. Jag är på god (bokstavligt talat) väg.

6 kommentarer:

Monica sa...

Så ska det låta! Härligt att höra att det går bra. Är det inte konstigt att du slutar dricka light och går ner i vikt? ;)

Annika/Resfredag sa...

Ja, det borde ändå inte stämma enligt vetenskapliga rön... Eller hur var det nu? :)

Under vårt tak sa...

Hej Aniika!

Vad spännande med ditt nya liv med Paleo :)
Det känns både smickrande och roligt att vi får inspirera dig till denna fantastiska livsstil.

Sötpotatisgratängen med köttfärs är ju så god!
Tack för din länkning och om det är något som du undrar är det bara att fråga!

Lycka till med din nya liv med Paleo!

Jenny & Magnus

Charlotta sa...

Heja dig! Kanske nåt för mig med...

Annika/Resfredag sa...

Tack Jenny & Magnus, det lär komma massor av frågor framöver!
Challe, visst. Haka på!

Unknown sa...

ugg outlet
supra shoes
nike huarache
ralph lauren outlet
raiders jerseys
atlanta falcons jersey
christian louboutin shoes
nike blazer pas cher
ugg boots
ugg boots