tisdag 2 april 2013

Familjen Kärnfrisk


Efter en lång vinter med allehanda sjukdomar var och varannan dag känns begreppet "Familjen Kärnfrisk" lika avlägset som den där Trissvinsten jag går och drömmer om. Går det som småbarnsfamilj att ta sig igenom en vinter i Norden utan sjukdom? Går det att bli kärnfrisk? Och hur gör man i så fall?

När jag var hemma i Blekinge fick jag låna Familjen Kärnfrisk av min hurtiga svåger. Boken handlar om en dansk familj som med anledning av äldste sonens autism väljer att utesluta gluten, laktos och socker från maten, samtidigt som de börjar motionera. De märker snart att inte bara sonen, utan hela familjen, börjar må bättre. Och på den vägen är det - idag kallar de sig alltså "Familjen Kärnfrisk".

Boken är full av tips, inspirerande bilder och (kluriga) recept. Jag kan erkänna att jag inte hann läsa allt, men det jag skummade igenom väckte onekligen en hel del tankar hos mig. Under den obligatoriska veckohandlingen i måndags fyllde jag varuvagnen med betydligt fräschare varor än de jag brukar plocka till mig. Generellt sett skulle jag säga att vår familj äter ganska nyttigt i vanliga fall, barnen älskar frukt och grönsaker. I perioder lagas det dock väldigt mycket halvfabrikat. Och... i perioder äter jag själv väldigt mycket kolhydrater i alla dess former.

Angående laktos: i min värld lever fortfarande uttrycket "Mjölk ger starka barn". Det känns också självklart för mig att ge barnen bröd och pasta i olika former, jag har svårt att se att gluten skulle "skada" dem. Är jag helt ute och cyklar? Om jag hade uteslutit laktos, gluten och socker i vår kost, skulle det innebära att vår sorgliga VAB-statistik skulle ha sett annorlunda ut i år? Är det så enkelt? Vad säger ni? Jag är uppriktigt intresserad av att höra hur andra familjer gör!

13 kommentarer:

Life of Lisa sa...

Jag går framåt med myrsteg. Eller ganska stora kliv gällande mig själv men inte familjen. Mycket eko men mjölk - ja. Mycket pasta åt barnen - ja. Mycket halvfabrikat (främst åt barnen) - ja. Jag önskar att de med glädje tagit emot ny mat, vällagad mat, men dessvärre inte.

Friska - ja fram till den här vintern har vi varit väldigt väldigt friska vill jag säga. Extremt få vab-dagar. Men inte längre, nej... Men maten ser lika ut.

Men jag tror på att byta sämre saker mot bättre. Däremot tror jag inte heller på extremer. Och själv har jag alltid haft bra mage osv osv osv och jag äter mkt mejeri. Tror nog fortfarande mjölk ger starka barn, ja.

Sara.P sa...

Tycker att den där boken är full av tankeställare. Jag tror absolut att vad vi stoppar i oss påverkar hur vi mår. Men jag vill inte, och orkar inte, leva så extremt. Just nu känns det att förändra maten så radikalt som att lägga ett till måste på den redan ganska långa listan över vad "man ska".

En liten parantes bara. Efter att läst den boken (eller delar av den) pratade jag nog lite för högt om de här med att mjölk skulle vara så dåligt. V vägrade dicka mjölk i typ två år... Jag kan inte säga att jag noterade någon onormal friskhet med det.

Att det har varit mycket sjukdom i vårt hus den här vintern beror nog främst på att vi är fem. Fem som smittas på olika ställen på dagarna. Samt att vi varit inne så väldigt mycket mer än vi brukar. Nej det här löser sig bara våren kommer. ALLT löser sig om det bara finge bli vår!!!

Hanna sa...

Jag tror inte på att vara extrem när man bollar med barnen. Man behöver nog en del kunskap för att skapa sig "egna" dieter, ok att mecka med sig själv men inte barnem. Det är ju viktigt att de får i sig tillräckligt av det som behövs. Jag har även bekanta som kör LCHF på barnen och det tror kag inte på.

Vi äter nog halvfabrikat i samma mängd som alla andra. I år tror jag snarare det är den dåliga sommaren och solbristen som ställt tilldet.

Vi har på två barn haft 5 vab dagar sen årsskiftet så jag är nöjd.

//Hanna

Monica sa...

Gustav mår MYCKET bättre av att äta paleo. Han blir hattig och har svårt med både sömn och koncentration då han får i sig för mycket socker. Vi försöker följa paleo-kosten så långt som möjligt, men äter också en del fullfeta mjölkprodukter och ost. Vår bekanting uteslöt mjölk för att stötta sonen som inte tåler det och upptäckte till sin förvåning att hans ständigt svullna slemhinnor i näsa och svalg helt "läkte". Vissa tål mjölk, andra inte fullt lika mycket. Vi äter inte pasta, ris eller bröd (nu pratar jag om Gustav och mig). Däremot äter vi massor av grönsaker (inklusive rotfrukter, jag tror inte på massor av fett och exkludera rotisarna som LCHF eftersom jag mådde så dåligt då jag testade), kyckling, kött och fisk. Klaus och tjejerna äter en del bröd, men flingor har vi i princip aldrig hemma längre. Det blir ofta bärsmoothies (frukt är vi försiktiga med, det ger mycket dolt socker, så alla äter det men inom rimliga mängder) till frukost, eller omelett/äggröra. Allas nya favorit är blomkålsris (riv blomkål rå, stek i lite smör och salt i ca 10 minuter tills det är mjukt). Tja, och vi mår mycket bättre när vi äter så här!

Monica sa...

Ps: Vi äter alla vitamin D-tillskott p g a den stora solbristen som bevisat påverkar både psykisk och fysisk hälsa i Sverige. När det gäller barnen får man se till att inte ge dem för mycket då det inte är en vattenlösligt.

Ps 2: Att tycka att pasta och bröd är något vi "behöver" är bara vana. Man behöver inte utesluta kolhydrater för att man utesluter det ur kosten. Finns tillräckligt i grönsaker och rotfrukter.

Annika/Resfredag sa...

Åh, TACK för all er input. Tycker verkligen det är intressant att höra hur ni tänker och resonerar. Jag är inne på samma linje som Hanna och Lisa, alltså inte mecka för mycket med småbarnens kost. (OM det inte är så att man märker att något är helfel, ont i magen etc)

Jag försöker tänka lite mer paleo Monnah, det går sakta men säkert framåt.

Sara, VÅREN är svaret på ALLT!

Anonym sa...

Själv mår jag bra av ett helrör Pringles. Vilket fint lagt skiffergolv på bilden! /Peter

Freedomtravel sa...

Jag jobbar med mat och fysisk aktivitet. Generellt skulle jag säga att det är viktigt med regelbundna och varierade måltider, med bra råvaror och mycket grönsaker. (Att se till helheten och inte detaljerna.)

Samtidigt är det viktigt att också kunna ha en avslappnad inställning - mat är ju inte bara näring, utan också njutning, umgänge och socialiserande! Ibland blir vi kanske lite fixerade på fel sätt, och det är väl bra att inte föra över på barnen ;)

Mjölk innehåller många näringsämnen som är bra, så det skulle jag inte ta bort. Däremot får man ju komma ihåg att "mjölk ger starka ben" är reklam från ett livsmedelsföretag, inte en näringsrekommendation. Mjölk är ett bra livsmedel, men det är andra livsmedel också, och det är kombinationen som blir bra.

johanna sa...

jag blev påmind i veckan om läkarnas varningar om fler och värre sjukdomar i vinter redan i höstas eftersom solen varit så frånvarande under sommaren. denna vinter har varit värre än någonsin i vår familj, som oftast är friska. så, kanske är allt bara en effekt av sommarens solfattighet och vi får hoppas på mer sol i sommar och friskare vinter som följer på det. (innan vi börjar utesluta all mat som gör livet värt att leva.)

Marie K sa...

Intressant ämne.

Tror på varierad kost och så mycket lagat från grunden som möjligt. Finns ngr halvfabrikat som är bra, gäller att hitta dem bara. Syssling Helen (kemist) sa att om man ska välja ngt att köpa ekologiskt så ska man köpa det feta så. Miljögifterna sätter sig i fettet. Mjölk alltså inte lika viktigt som smör och grädde tex. Så ren mat som möjligt (lite tillsatser) så man slipper en cocktail av ämnen som kan göra skada man inte vet så mycket om ännu. Jag tror att många kan äta nästan vad som helst, andra not so much, en del är känsligare helt enkelt. Håller med om att är man många i familjen finns det många vägar in i huset för sjukdomarna. Bra sömn tror jag oxå är viktigt för immunförsvaret. Små steg för att bättra på maten är bra, tex välja en lyxig fruktsallad till tv-kvällen, te och nybakta scones, hellre baka ngt eget än köpa kakor, godis och chips. Göra egen glass en fredagkväll och känna hur härligt livet är samt ha disco med barnen i vardagsrummet - det är livskvalitet.

Annika/Resfredag sa...

Johanna, hoppas verkligen på några soliga veckor på Sturkö i sommar. Vi hade ju thailandssolen fram till i maj, så kändes som om vi hade samlat på oss ett "solförråd". Det hjälpte uppenbarligen inte.
Marie, verkligen tack för dina ord. Ska ta med mig det. Livskvalitet, ja tack!

Clara sa...

Har också en del liknande tankar efter veckans hembesök av en paleovän. Plötsligt inser jag att det inte är så komplicerat att servera en varierad råkost-tallrik till varje mål. Sen undrar jag: japanerna då? Lever länge, äter 90% kolhydrater. Men sen tror jag verkligen på ren mat. Från grunden. Men vi är också människor om vi köper middag på Pressbyrån nån gång.

Anonym sa...

Barnen ganska stora nu (9 & 10 år) dom har gått på vanligt dagis men stora a
Har varit "sockerkänslig", diabetestest har ej visat något dock. Vi har gett barnen lagad mat från grund så mycket vi bara orkat samt varit mycket sparsamma med söta livsmedel.
Barnen har all vintrar haft ca 2-5 sjukdagar per barn/säsong så visst tror jag på det med vad vi äter påverkar oss.
Att vi sedan varit lite fanatiska med handtvätt o klädbyten efter dagisdag har nog också hjälpt.
Tack för en inspirerande blogg, boken beställ ska se om jag lär mig något nytt!