söndag 27 januari 2013

Viktig - från matmissbrukare till träningsförebild


Mycket riktigt, som jag hade misstänkt så sträckläste jag boken som införskaffades på Terese Alvéns bokrelease i torsdags. Terese är tjejen bakom träningsbloggen Spark i Baken, en blogg som jag har följt under en längre tid. Det var först nyligen jag fick reda på att Terese under sin ungdom var svårt sjuk i aneroxia. Terese, som beskriver sig själv som en knubbig flicka i barndomen, drömde som ung tjej om att bli smal. I boken skriver hon det som jag själv har tänkt så många gånger: "Jag trodde att en smal midja skulle göra mig lycklig..."

Jakten på den där smala midjan gick överstyr, och under en vistelse i New York blev Terese allt smalare, och snart var hon så pass sjuk att hon behövde skrivas in på en ätstörningsklinik. Med professionell hjälp och stöd från vänner och familj kunde hon så småningom komma ur det där helvetet som kallas aneroxia, men det var en lång väg tillbaka. Jag blev väldigt tagen av Tereses historia, och fastnade särskilt för ett stycke i boken, taget ur Tereses dagbok:

"Jag äcklar mig själv. Det finns egentligen ingenting mer att säga. Hur kunde jag vara så dum att jag totalförstörde mitt liv? Jag går miste om så mycket och värdefulla år av mitt liv bara försvinner".

Tänk att den där strävan att bli "smal, snygg och lycklig" kan driva en ung människa så långt att det, som Terese skriver, totalförstör ens liv. Att de där ungdomsåren, som ska vara de bästa i ens liv, i stället blir en enda lång kamp mot sig själv och sin kropp. Jag vet så väl att smalhet inte på något sätt kan förknippas med lycka, men hur kommer det sig ändå att tanken då och då kommer smygande: smal=lycklig?

I dag är Terese en av mina träningsförebilder, och jag inspireras av den balans hon lyckats hitta mellan träning, mat och livet som småbarnsmor. Jag hoppas att hennes bok ska uppmärksamma fler av oss om den fruktansvärda sjukdomen aneroxia, och kanske också hjälpa en och annan kille eller tjej ut från aneroxiamörkret. Som jag har skrivit innan, boken finns billigast att köpa på cdon.com. (Ett tips är att gå via godhandling.se, så får den välgörenhetsorganisation du väljer också glädje av ditt köp.)

5 kommentarer:

Tina sa...

Låter som en intressant bok.

Alexandra sa...

Har precis klickat hem den boken!

Fnulan sa...

Borde läsas av mig... och av många... Gör som Alexandra och klickar jag med!
Kram

Annika/Resfredag sa...

Alex & Fnulan, den är verkligen väl värd att läsa!
Tina, du kan få låna av mig.

Lina sa...

Ska beställa denna tänkte jag!!!:-)