måndag 30 mars 2015

Maries kylskåpsbröd

Jag måste få dela med mig av en uppfinning som revolutionerat min vardag - världens enklaste bröd! (Om jag klarar det klarar ni det, jag lovar.) Receptet har jag fått av min syssling tillika bakgudinna Marie.

Så här skriver hon själv om brödet på sin blogg:

"Ett kylskåpsbröd är något alldeles übersmart. Man blandar en deg direkt i en plastlåda med lock. Jäser några timmar i rumstemperatur och ställer sen in hela härligheten i kylen. Där kan degen förvaras i 2 veckor!!! När du behöver färskt bröd så tar du en klump från lådan och bakar ut. Är det smart eller jättesmart? Vad säger ni? Jag tycker ni ska prova. Det blir gott oxå. Det är en grunddeg, inget spännande i sig, men man kan variera med olika smaksättningar, göra foccacia, fyllda bröd isv. Man kan tom använda degen till pizzabotten."


Recept Maries kylskåpsbröd

 • 7 dl ljummet vatten
 • 1 tsk (7 gr) jäst
 • ca 2 tst salt
 • 14 dl Änglamarks vetemjöl (Eller vetemjöl special)
Gör så här:
 1. Blanda alla ingredienser i en platslåda med lock. Knåda inte, det behöver inte blandas perfekt och jästen behöver inte lösas upp i jästen.
 2. Jäs i rumstemperatur 2-5 timmar
 3. Baka ut degen (bäst resultat får man om degen förvaras i kyl ett tag, upp till 14 dagar. För varje dag som går får degen mer smak. Ta en bit deg, ungefär så stor som en grapefrukt.
 4. Forma till ett bröd med mjölade händer. (Se till att degen är sträckt på ytan)
 5. Lägg på mjölat bakplåtspapper.
 6. Jäs ca 40 min (under tiden värmer du upp ugnen till max med plåten inne)
 7. Mjöla brödet och snitta med brödkniv
 8. Lägg över brödet (fortfarande på bakplåtspappret) på den varma plåten och sänk värmen till 200 grader.
 9. Grädda till 98 grader eller tills brödet låter ihåligt när du knackar på botten. (ca 25 min) 
 10. Ät och njut!
De olika brödvarianterna hittar ni på Maries blogg. (Vad sägs om till exempel olivbröd, tapenadebröd, tomat- och parmesanbröd, foccacia eller pizzabotten?) GENIALISKT!

3 kommentarer:

Monica sa...

Jag tyckte jag läste att Marie och någon annan skulle starta en bakblogg. Den väntar jag fortfarande på! Vad duktig du är. Heja!

Annika/Resfredag sa...

Tack Monnah, tänk vilka dolda talanger jag har burit på i alla dessa år!

John sa...

pandora outlet
coach factory outlet
michael kors handbags outlet
canada goose outlet
cheap jordan shoes
tory burch shoes
yeezy shoes
longchamp bags
coach factory outlet online
pandora charms sale
20171007yuanyuan