onsdag 26 november 2014

Amerikanska julcookies


Jag är riktigt svag för typiskt "amerikanska" kakor av alla slag. Det här receptet har länge stått nedklottrat i min receptbok, och jag är ganska övertygad om att det ursprungligen kommer från min ingifta amerikanska faster. Häromdagen provade jag receptet för första gången (!), och kakorna hade precis den smaken jag hade hoppats på - farinsocker och kanel är en vinnande kombination. Jag blandade Marabous mörka apelsinchoklad med vanlig ljus blockchoklad, apelsinen bidrog till en extra jultouch. Enjoy!

Amerikanska julcookies (ca 25 st)

7-10 torkade aprikoser
1 dl valnötter
100 g smält smör
1 dl socker
1 ägg
0,5 dl farinsocker
2 dl mjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 krm salt
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kanel
200 g hackad choklad

1. Strimla aprikoserna och hacka valnötter.
2. Smält smöret och rör ihop tillsammans med det vita sockret ("smörblandning")
2. Rör ihop ägg och farinsocker i en skål ("äggblandning")
3. Blanda de torra ingredienserna: mjöl, bikarbonat, salt, vaniljsocker och kanel ("mjölmix").
4. Rör ner smör- och äggblandningen  i mjölmixen.
5. Tillsätt aprikos och nötter.
6. Låt smeten svalna och rör sedan ner chokladen.
7. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 6-8 minuter. (Jag föredrar kortare gräddningstid för att få kakorna riktigt sega och goda.)

2 kommentarer:

Monica sa...

Alltså, hur blev du Domestic Goddess? Grattis! De där kakorna tänker i alla fall inte jag baka. Det är jobbigt nog ändå! :)

Annika/Resfredag sa...

Haha, vänta bara, det går nog över snart... :) Försöker bara få lite julfeeling.