tisdag 23 september 2014

Djävulsdansen


I kväll börjar SVT:s nya dokumentärserie Djävulsdansen om medberoende med programledarna Ann Söderlund och Sanna Lundell. En miljon svenskar (!) lever idag med någon form av beroendeproblem, men många flera än så berörs. Ni vet, de där som står vid sidan av - hur påverkas de egentligen? Familj, vänner, barn...  De "medberoende" hör vi inte talas om så ofta, men deras historia är otroligt viktig att berätta.

Alkohollagen och dess bakomliggande politik har jag ägnat timmar, dagar, veckor och numera år på genom mitt arbete på en av Sveriges största nykterhetsorganisationer. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här, men låter en av mina kollegors blogginlägg sammanfatta varför jag tycker att Sveriges i grunden restriktiva alkoholpolitik behövs:

Utdrag från bloggen LEVLIVETMEDLINDA:

"Det kanske kommer som en chock för dig men vår alkohollag är en skyddande lagstiftning, inte en festregulator. Den finns inte, som en del uttrycker det, för att vara en glädjedödare utan för att skydda de som ytterst tar stryk av missbruket. Däribland de medberoende. Alkohollagen finns för att skapa frihet. Beroende är nämligen motsats till frihet och så länge en persons frihet att dricka alkohol blir en annan person ofrihet (ex barn som parerar föräldrarna, undvikande att röra sig på vissa platser etc) behöver vi en skarpare lagstiftning.
Om det bästa för att minska missbruket och beroendet hade varit att bara fokusera på den gruppen som dricker mest så hade svensk alkoholpolitik varit utformad på ett annat sätt.
Om det vore så hade WHO rekommenderat Sverige något annat. Men den forskning som finns är tydlig. Begränsad tillgänglighet, alkoholreklamförbud och hög alkoholskatt är det som funkar och det som kommer hålla nere och sänka alkoholkonsumtionen och därmed missbruket som i sin tur har ett enormt passivt drickande kring sig (alltså som passiv rökning, den som finns bredvid skadas också).
Oskyldiga människor, kvinnor i parker, män på gatan och barn i hemmen lider för att folk risk- och missbrukar alkohol. I slutändan är det därför jag ägnat större delen av mitt liv till detta. Kampen för att ibland bevara, ibland förstärka den effektiva alkoholpolitik som Sverige i grunden har."

2 kommentarer:

Towe sa...

Jag sg programmet på Play igår - riktigt bra och mitt hjärta går sönder för alla dessa barn.

Annika/Resfredag sa...

Ja Towe, både för barnen - men också för alla vuxna som står vid sidan av... Ser fram emot att se återstående 2 avsnitt.