måndag 3 februari 2014

Håriga armhålor

I fredags kväll var jag på revy på Wendelsbergs folkhögskola. Ni vet, sistaårselever på Teater/Dans/Musiklinjen som briljerar i sina nummer så att det står härliga till. Ett tjugotal elever, varav 4-5 killar och resten tjejer. Tjejerna var som "estet"-tjejer är mest. Modellsnygga, talangfulla, oblyga - och redo att ta världen med storm. Flera av tjejerna gjorde extra intryck på mig. Speciellt en av dem, en mörkhårig skönhet som ägde scenen. En bit in på revyn stelnade jag till. Hon, tjejen, dansade in med armarna i skyn - och en rejäl buske under varje armhåla. Min första reaktion? "Men hjälp, hon har alltså inte rakat sig under armarna?" Och så satt jag där, resten av föreställningen, och försökte smälta mina egna reaktioner. "Samhället" har färgat mig så oerhört starkt. Ett helt naturligt tillstånd, hår under armarna, har för mig blivit onaturligt. Den enda "naturliga" tjejen på scen är alltså den som får mig att haja till!? (Och ja, det kan tilläggas att flera av killarna på scenen var renrakade under armarna.)

Och i lördags var det dags igen. Under en microsekund på bästa sändningstid blottar Nour El Refai sina håriga armhålor på Melodifestivalen. Vad jag gör? Buffar på Tobias och säger, "SÅG DU?" - som om hon hade stått där med rumpan bar. Nours orakade armhålor skapade en folkstorm i sociala medier, se ett utdrag från Twitter nedan. Nours svar på uppståndelsen? - "Det växer ut där. Det var inte jag som kom på det. Det är evolutionen."

Jag älskar Nour, och jag skäms över mig själv. På riktigt. Hur tänker ni kring det här? Reagerar ni sådär politiskt korrekt "jaha, det är väl inget konstigt med hår under armarna"? Berätta, jag är uppriktigt nyfiken!

Från Supersnippan via Facebook.

5 kommentarer:

Monica sa...

Inte en tjej som kommenterade, eller? Alltså, det här ingår i min bearbetning av vad jag vill föra över till mina döttrar. Att jag har valt att sluta färga håret gör nästan ont i huvudet på mig, men att sluta raka mig under armarna vet jag inte om jag fixar. Kanske kommer dit också?

Freedomtravel sa...

Ja du, jag måste erkänna att jag tycker att det är fult att inte raka sig under armarna... Jag tycker att det är acceptabelt och ok. Men inte snyggt... Fast jag tycker inte att en stor mustasch, ett ovårdat skägg eller en hårig buske som sticker upp ur skjortan på en man är snyggt heller...

Alfva sa...

För några år sen hade jag svårt att förlika mig med tanken - varför skulle man vilja? Men så tänkte jag på det där att det var ju faktiskt bara min kliande bild av armhålor (för jag får enorm irritation av hårväxt) och samhällets bild av hur det ska se ut.
Nu har jag kommit så långt att jag tänker lite att "skönt för henne att slippa bry sig" när jag ser någon som inte rakat sig, inte mycket mer än så - dels för att jag vet att jag inte kommer kunna sluta, dels för att alla får se ut som de vill.
Fast jag missade ju hela stormen i helgen också tydligen - man undrar ju om det var första gången någonsin en tjej blottade en uppväxt armhåla?

Annika/Resfredag sa...

Intressant att höra hur ni tänker! Blev nyligen inbjuden av en FS-kompis till en "No shave February". Har inte riktigt bestämt mig än...

Kate sa...

Jag märkte ingenting. Har mest läst debatten som följde. Fast jag måste ju erkänna att jag reagerar lite som du gör fast att jag själv är väldigt slarvig med att raka både här och där och gör det lite till trots. Jag skiter ju i vilket fast jag har väl kanske mer problem med att inte ansa bikinilinjen och armhålorna jämfört med benen men det är kanske också för att på benen så syns de inte..

Fast jag tycker ju att män med oansat hår under armar eller i ansiktet är lite äckligt också även fast det är naturligt med hår på kroppen.
Sånt där "inne"skägg tycker jag är värst av allt. Blä. ;)