fredag 3 januari 2014

Resfredag: Resåret 2013

Resåret 2013 för mig har visat sig ha en gemensam nämnare: weekendresor i Europa. Under de senaste 12 månaderna har jag packat resväskan vid sex tillfällen - samtliga gånger till storstäder som ligger inte alltför långt bort från Stockholm.


Tallinn (Estland): I april flög jag och en kompis till vackra Tallinn - hantverk och fika var ledorden.

Plus: Höjdpunkterna var besöket på Estlands historiska museum, samt de otaliga besöken på ett axplock av Tallinns alla tokbra fik. Vinnaren? Maiasmook Café.

Minus: Tja, eftersom alla spasalonger var fullbokade (förboka är mitt tips) gick vi till en lokal frisörsalong som annonserade om massage. Eftersom massören själv var upptagen med att klippa min kompis hår hoppade istället hennes helkroppstatuerade bodybuildarmake in och extraknäckte. Massagebänken stod i hans tatueringsstudio i anslutning till salongen. Det var förmodligen hans första massage, eller ja, försök till massage, någonsin. Det kan möjligtvis ha varit de längsta 60 minuterna i mitt liv, alltså jag skrattar fortfarande när jag tänker på det.


Bryssel (Belgien): Förutom jobbmöten och ett kärt återseende med en vän hann jag med en del sightseeing i allas våran "Europas huvudstad".

Plus: Jag njöt av att befinna mig i händelsernas centrum. Pulsen, människorna, makten! Åh, hit åker jag gärna igen. Och så chokladen då, himmelsk såklart. Missa INTE Leonidas!

Minus: Det var betydligt svårare än vad jag trodde att boka boende (hela Europa verkar pendla hit!), trots att jag var ute i relativt god tid. Tunnelbanan var inte heller en rolig upplevelse: noll aircondition, illaluktande vagnar och allmänt skabbigt.Reykjavik (Island): Juni bjöd även på en drömresa till Island tillsammans med min syster. Mossbeklädda lavastenar, mäktiga vattenfall, rök från underjorden, sprutande gejsrar och valfyllda hav. Ja, ni hör ju själva...

Plus: Det mesta, faktiskt. Besöket på restaurangen Fish Market kommer jag dock sent att glömma, inte heller den töltande turen med islandshästar över Islands vidsträckta slätter. (Och så lakritschokladen då. Hjälp vad gott!)

Minus: Vet ni, jag kommer inte på en enda grej!


Gdansk (Polen): I juli åkte jag med mamma + ett gäng systrar med Polenfärjan till Gdynia. Därifrån tog vi en taxi till Gdansk, och fick en helmysig dag trots ihållande duggregn.

Plus: Antikvariatet Naukowy lockade med spännande böcker, men det jag föll för var en karta över Europa modell äldre som jag längtar efter att hänga upp i vårt nya hem!

Minus: De sorgliga kontrasterna mellan det betongtunga och grå Gdynia och det betydligt färggladare och trevligare Gdansk.


London med omgivning (England): I början av augusti var det dags för mig och Tobias att resa till England tillsammans med ett annat par. Vi bilade runt i södra England och fick uppleva det bästa av både landsortsidyll och storstadspuls.

Plus: Allt! Det är svårt att välja mellan mytiska Stonehenge, pittoreska St Ives, semesteridyllen Bournemouth, mäktiga Land´s End och det aldrig sovande London.

Minus: Försöket att vara spontana och boka boende samma kväll i Cornwall "eftersom det ju myllrar av Bed & Breakfast längs de engelska landsortsvägarna" (yeah right!) visade sig bli en dyr historia. Åker man mitt i högsäsong och försöker leka världsvan får man helt enkelt skylla sig själv. Det kändes som att vi körde runt halva England innan vi mitt-i-natten kunde checka in på ett schweindyrt hotell vid Fistral Beach. (Något som i och för sig blev en av höjdpunkterna.)


Dublin (Irland): I mitten på november åkte jag och en kompis över till Dublin för att se vad Irlands huvudstad hade att erbjuda.

Plus: Julstämning, glada irländare och musikfyllda pubar!

Minus: Mailet från Ryan Air några veckor innan avresa som sa att "alla turer mellan Skavsta-Dublin ställs in fram till mars -14". De löjligt billiga flygbiljetterna vi hade hittat var helt enkelt för bra för att vara sanna (runt 700 SEK för två pers ToR!). Efter lite panik hittade vi till slut nya biljetter med Air Lingus. Slutet gott, allting gott!
*******************

Jag får summera 2013 till ett fint resår och tar med mig insikten om att jag inte alltid behöver resa till andra sidan jorden för att hitta pärlorna. Fler lärdomar? Klarar man inte av att vara lite wild and crazy bör man definitivt boka saker och ting i förväg, det gäller både massagetider och boende.

Hur ser då 2014 ut? Tja, det återstår att se. Vi börjar med en vecka på Teneriffa om 10 dagar, sedan ligger som vanligt resten av världen där ute och väntar. Det var ju det där med 5 veckors semester. Så lite tid, så mycket att se! Vart reser ni i år?

7 kommentarer:

Alfva sa...

Vi höll på att göra er sällskap där till Teneriffa när jag satt på vippen att boka in mig och blivande 2-åringen på en resa igår, men hade råkat skriva att hon fyllt 2 vid hemresa och därmed var tvungen och backa ut (accepteras ju inte vid personnummer) och min resa var borta. Aningen besviken eftersom jag hade ett rejält fynd.

Men planerat finns Berlin i mars, Thailand 6 veckor och tanke om en vecka i september någonstans. Nu har jag 6 veckors semester, sambon nästan 7 samt den där föräldraledigheten som vi fortsätter plocka på.

Ps - går jag in här via Bloglovin' går det inte att lämna en kommetar. Måste då gå in på din riktiga adress för att ens få upp kommentarsfältet. Aningen trist (ogillar för vörgit mycket med nya Bloglovin' så ska nu sluta läsa därifrån).

Annika/Resfredag sa...

Typiskt på Teneriffa-resan Alfva, men det kommer säkert fler chanser!?
Berlin är superduperbra, hoppas det hunnit bli lite varmare i mars. Och Thailand, åååååh!
Låter som ett utmärkt resår tycker jag!

Lisa & livet från den ljusa sidan sa...

Lite lugnare än i år förmodligen, men inte stiltje, alls inte. Italienska alper i februari och Toscana i juli vad jag vet hittills.
H kommer nog åka till USA en del i jobb och jag hoppas det blir tillfälle för mig att haka någon gång under året - till NY då tänker jag. Det vore nåt.
Och just ja, tjejresa i höst. Vi pratar lite om Palma. Får se vad det blir. :)

Annika/Resfredag sa...

Lisa, NY är alltid en bra idé! :)

Charlotta sa...

Haha, ja Bryssel blir bara värre och värre när det gäller hotell. Bodde där för dryga tio år sedan och då var det ok att bjuda in gäster men nu när jag sitter uppe i Norden och skickar ner kollegor så är det snordyrt och jättefullt. Ja, hela Europa reser ju dit och EU blir större...

Vart jag reser 2014? Storbritannien. Surprise, surprise. Har bokat sommarstugan i St Ives redan. Du vet ju att man ska boka tidigt där nere ;) Hälsar på maken i Lincolnshire ett antal gånger och i påsk blir det minst några dagar i London med konsert inplanerad. Hoppas dock komma iväg till Barcelona också. Får se om jag lyckas.

Aniika sa...

Åh Charlotta, vill gärna till St Ives igen! Och Barcelona - åk! Pluggade där några månader, och staden är definitivt värd både ett, två och tre besök!

yanmaneee sa...

moncler jackets
kyrie 5 shoes
lebron 17 shoes
goyard handbags
golden goose sale
golden goose
a bathing ape
lebron shoes
lebron 17
curry 7 sour patch