fredag 13 september 2013

Resfredag: Stonehenge


Mitt barndomshem var fullt av böcker av alla storlekar och färger. En av mina personliga skatter var en stor och tung bok, med svart omslag, som handlade om mystiska/mytomspunna platser på jorden. Jag älskade att bläddra i den där boken. Det var en magisk känsla att få drömma sig bort till de färgglada bilderna, och fantisera om avlägsna platser och oförklarliga mysterium. Ett av mina tidigaste specialarbeten handlade om just "Mystiska platser på jorden". Stonehenge var en av de platser jag skrev om, och blev med det också ett av mina drömresmål. Och - drömmar är till för att uppfyllas, inte sant?


I augusti tidigare i år var det alltså dags att med egna ögon få beskåda det mytomspunna Stonehenge, som ligger beläget nära staden Salisbury i Wiltshire County. Sju pund kostar inträdet, och i det ingår en audioguide som innehåller uttömmande historier/myter/fakta om Stonehenge och dess historia.


Vi möttes av en klarblå himmel, och jag tog chansen att lägga mig ner en stund på historisk mark för att lyssna igenom alla otaliga teorier om Stonehenge. Vissa tror att stenarna är en typ av solkalender, andra tror att stenarna byggdes av religiös övertygelse. Det enda historikerna tycks vara ense om är att stenarna restes någon gång runt 3100 år före Kristus. 


Hur det än må vara, kvarstår mysteriet om hur det var möjligt för människan att frakta, och resa, dessa enorma stenblock med den teknik som då fanns att tillgå.


En annan mytomspunnen plats med stenformationer är Machu Picchu i Peru. Min resa dit för några år sedan var minst sagt speciell. Vi kom dit tidigt, tidigt i gryningen - lagom för att se de första gyllene solstrålarna lägga sig över denna mäktiga platå i Anderna. Det är en av mina starkaste upplevelser någonsin. Jag höll nästan andan, historien var så påtaglig. Templet utstrålade en kraft som jag inte har upplevt någon annanstans. Vid Stonehenge fick jag, av naturliga skäl, inte alls samma känsla. Ja, ni ser ju själva. Massturism kan aldrig bli charmig. Vi besökte Stonehenge någon gång mitt på dagen och mitt i semestertider (i början på augusti).Jag skulle definitivt rekommendera er att åka dit off season, och då sikta på att gå dit precis vid öppnings- eller stängningstid. Enligt hemsidan är öppettiderna kl. 09:30 - 16:00 varje dag, med reservation för ändringar.


Mycket folk eller inte, Stonehenge är trots allt ett ställe jag absolut kan rekommendera, särskilt för er som gillar myter och historia! Jag avslutar såklart med en obligatorisk "Strike a pose"- bild. Ja, alltså, det är ju inte varje dag man besöker ett resmål som man har drömt om sedan barnsben... 

3 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Jag hamnade i Stonehenge på min första utlandsresa utan föräldrar, dvs språkresa till England. Machu Pichu har vi drömt om, men det finns ingen konkret plan...

Annika/Resfredag sa...

Ta husbilen dit! :)

Unknown sa...

replica watches
nike huarache
lions jerseys
chargers jerseys
tennessee titans jersey
buffalo bills jerseys
polo ralph lauren
giants jersey
michael kors handbags outlet
ed hardy uk