fredag 20 december 2013

Resfredag: Julkänsla i Dublin

Inget gör mig så glad som att resa. Det skulle i så fall vara julen med allt vad det innebär. Så - att slå två flugor i en smäll kan knappast bli bättre för en sån som jag. En weekend till Dublin i full julskrud kunde inte bli annat än succé! Det saknades bara lite snö så hade lyckan varit komplett.


Temple Bar området gör sig bäst på kvällen, med julbelysning. För att gå all in som turist bör man ta sig till baren The Oliver St. John Gogarty (där man också kan boka sovplatser).


Här finns musiker i stort sett dygnet runt som spelar traditionell irländsk folkmusik. Ryktet säger att "typ alla" irländare sjunger, ofta och gärna.


I baren finns något som passar alla (i mitt fall god alkoholfri öl).


Mitt i julrushen kan man tydligen klä ut sig till irländsk juldvärg också. Hm.


Fika är väl i stort sett obligatorisk skulle jag tro. Missa inte Bewleys Cafe Theatre på Grafton Street! Här finns, förutom otaliga fikaalternativ, en urmysig lunchteater som vi lyckades få platser till. Se dock till att försöka boka biljetter i förtid, teatern är populär och har inte många sittplatser!


Tja. Är det jul så är det! Då är det okej att skylta med stålmannenförkläden...


... i en överbelamrad presentbutik. (Där jag för övrigt köpte min julkula i form av en jordglob. Urfin!)


George´s Street Arcade ligger i en fin tegelbyggnad, och rymmer en marknad med varierande utbud. Precis som det ska vara. Vi fick tag i handmålade julkort med Dublin-motiv som vi med glädje betalade 10 euro för.


Är det jul så är det. Minst ett besök bör gå till Butlers Chocolate Café, här på Wicklow Street.


Jag gick såklart all in och beställde en varm choklad med marschmallows. Well thank you Butlers!

*************

Vill du uppleva julstämning på Irland - åk till Dublin och lyssna på Christmas Carols, njut av julskyltning, och för all del, varm choklad i mängder. Merry Christmas, eller Nollaig Shona som man tydligen säger på iriska! (Iriska är för övrigt fortfarande det officiella språket på Irland, och undervisas i alla skolor.)