fredag 20 september 2013

Resfredag: Tunnelbanan i Moskva

Foto: Pernilla Förnes
Foto: Pernilla Förnes
Foto: Pernilla Förnes

Åker ni till Moskva och har tight med tid kan ni skippa att gå på museum. Det räcker med att lägga 135 rubel för ett biljetthäfte som ger fem resor med tunnelbanan, vilken består av 188 stationer byggda från 1930-talet och framåt. Drygt tio linjer är dragna kors och tvärs genom staden, och passerar en ringlinje runt stadskärnan. Ska ni bara åka en linje rekommenderar jag ringlinjen, brun linje, dess stationer är mest sevärda.

Moskvas tunnelbana är berömd i hela världen, och det är lätt att förstå varför. Skärmarbrink och Hägerstensåsen ligger i lä, milt uttryckt. Många av stationerna är utsmyckade med vacker mosaik och kristallkronor som lika gärna hade kunnat hänga på tsarens palats. Visste ni förresten att Moskvas tunnelbana transporterar näst flest människor i hela världen? (Förstaplats? Tokyo såklart.) Varje dag åker i Moskva ungefär lika många passagerare som i Londons och New Yorks tunnelbanor tillsammans!

2 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Älskar tunnelbanan i Moskva! Absolut det första jag rekommenderar om någon åker dit!

Annika/Resfredag sa...

Ja, visst är den cool? Det är knappast så att jag rekommenderar gäster som kommer till STockholm att åka gröna linjen... :)