torsdag 7 mars 2013

Hyllning till Kvinnorna

I morgon inträffar den "Internationella kvinnodagen". Det vill jag fira på mitt eget lilla sätt, genom att (utan inbördes ordning) lista tio stycken av de många kvinnor som jag ser upp till. Dessa kvinnor har lyckats göra intryck på mig, de har det där lilla extra som gör att de förtjänar en eloge eller rent av två. TACK alla ni starka kvinnor, som inspirerar mig till att varje dag jobba för att bli en bättre version av mig själv!

Margot Wallström: Ja, säga vad man vill om sossarna (no pun intended), men Margot står i en klass för sig! Hade hon kandiderat som statsminister vet i 17 om jag inte hade konverterat.

Anna Carlstedt: IOGT-NTO:s förbundsordförande, tillika forskare i franska på Stockholms universitet. Om nu Margot fortsätter vägra statsministerposten, tycker jag det är läge för Anna att kandidera. Otroligt kunnig, allmänbildad, och intressant som person. (Och dessutom nykterist. Yeah!)

Cecilia Blankens: Självsäker, snygg, smart, cool och... rejäl på något sätt som jag liksom inte kan sätta fingret på. Dessutom har hon en stil to die for. Japp, jag gillar Blankens.

Hadia Tajik: Hadia blev som 29-åring invald som Norges yngsta minister någonsin. Den norska kulturministern, som är född i Norge av pakistanska föräldrar, gjorde stort intryck på mig då hon gästade Skavlan. Knivskarpa analyser, språkbegåvad, och dessutom utomordentligt sympatisk. När får vi en motsvarighet till Hadia i Sverige?

Lovisa Sandström: Håller på att bli hela svenska folkets PT. Bloggerska, tvåbarnsmor, och verkar ha en vilja av stål. Tack vare "Lofsan" kom jag i gång med min träning på allvar. En förebild, på många plan.

Robyn: Förutom att jag verkligen gillar hennes musik (musikaliskt geni!), gillar jag att hon alltid har kört sitt eget race. Robyn tar ingen skit.

Signhild Arnegård Hansen: Utsågs till "Årets Ruter Dam" 2007. Signhild var mellan 2007-2010 ordförande i Svenskt näringsliv. Hon är beviset på att det som kvinna går att ha familj och dessutom göra toppenkarriär. Det ena behöver liksom inte utesluta det andra. Signhild har alltså 6 (!) barn. Hon och hennes make är även grundare av Lantchips.

Lisa Nilsson: Lisa är... Lisa. Stark kvinna, med mycket integritet. Och så hennes röst - magisk.

Tanja Bergkvist: Fil Dr i matematik (bara det!) och en ständig debattör i genusfrågor. Tanja driver bloggen "Kampen mot fördumningsindustrin", läs den!

Pernilla Wiberg: Tja, Pernilla behöver väl ingen närmare presentation... Vilken kämparglöd, där har jag mycket kvar att lära! Pillan var för övrigt en av mina stora ungdomsidoler.

Två andra starka kvinnor som jag beundrar: mina svägerskor!

7 kommentarer:

Monica sa...

Till kvinnorna! Hurra!!

Unknown sa...

Fick en varm och fin känsla i magen av det du skriver. Tack.

Maria sa...

Hylla!!! Mer cred i världen! Speciellt till kvinnor <3

Anonym sa...

Ledsen att jag inte platsade :)Borde varit mer outstanding

Charlotta sa...

Och så du, som skriver så bra, sprider glädje och inspirerar. Kram!

Charlotta sa...

Och så du, som skriver så bra, sprider glädje och inspirerar. Kram!

Annika/Resfredag sa...

"Anonym" - namngivna kvinnor är några av alla jag beundrar. Är övertygad om att även du tillför mig och världen många anledningar att hylla just dig! :)
Ni andra, tack! Hylla på!