onsdag 27 februari 2013

Att sätta mål


... jo, jag veeeet! Jag ska snart, mycket snart, sluta skriva inlägg med bilder på skidor och snö (det är ju ändå vår i luften). Men jag kan inte riktigt släppa det där med skidorna, inte än. Bilden ovan tog min syster kvällen innan det var dags att åka till Mora. Då var jag glad och förväntansfull, redo att ta itu med ett av mina livsmål.

För mig är det extremt viktigt, det där med att sätta mål. Jag kan inte bara flyta omkring och låta livet "bara hända". En båt styr inte sig själv. Du väljer båtens riktning, och ser till att styra båten dit du vill. Det må storma, och vara stiltje, men målet är fortfarande detsamma. Jag sätter mina mål enligt en trestegsmodell:

  • Treårsplan: jag och Tobias sätter tillsammans upp några övergripande, långsiktiga mål dit vi vill sträva efter som familj.
  • Ettårsplan: inför varje nytt år sätter jag mig ned och formulerar ca 10-20 mål jag vill jobba med under året (i kategorier som karriär, familj, intressen, resor etc).
  • Månadsplan: någon gång i månaden skriver jag en lista i min dagbok på projekt/mål jag vill jobba med inom en snar framtid (allt från att "rensa garderoben" till att "bli en bättre mamma").
Jag får ofta höra att jag är målmedveten. Det kan vi alla vara, fram med papper och penna, och börja fila på några mål - stora som små. I vilken riktning vill du styra din båt?

9 kommentarer:

Monica sa...

Jag vill vara målmedveten, men måste bryta ner allt i mindre beståndsdelar eftersom jag så lätt förlorar fokus då saker som stör kommer i min väg. Jag önskar det var lite mer "teflon" över mina känslor.

Freedomtravel sa...

Jo, det är bra att sätta mål! Men jag tror också lite på livets överraskningar och att vara öppen för sånt som kommer i ens väg. En del saker som man inte planerat kan ju överraska en positivt! :)

Louise sa...

Det här med treårsplan tycker jag är genialt. Du är en förebild!

Sara.P sa...

Jag blev verkligen übertrött på det där med målsättning under uk-tiden. Men 20 senare kan jag stolt berätta att jag har satt fyra mål för detta året. Och jag är hittills på god väg att nå dem. Hur grym är inte jag!?!

Sara.P sa...

Jag blev verkligen übertrött på det där med målsättning under uk-tiden. Men 20 senare kan jag stolt berätta att jag har satt fyra mål för detta året. Och jag är hittills på god väg att nå dem. Hur grym är inte jag!?!

Annika/Resfredag sa...

M - "vill vara...". Du är ju ett av mina stora exempel!
F - mycket bra tanke, du har verkligen en poäng. Man kan inte styra allt i ens väg, ibland får man nog ta och släppa rodret ett tag, och bara glida med. Det är nog nyttigt, även för mig.
L - tack! :)
S - var ett av dem möjligen köpstopp? :) Ser fram emot att höra mer om dina mål.

Tack för all input, jag uppskattar verkligen era kommentarer!

Anonym sa...

Das mit dem Boot ist hübsch formuliert. Du musst unbedingt "Die Standesbeamtin" gucken - ein Film aus der Schweiz ( :
LG

Den medelålderskvinnan sa...

Bästa fru M! Vilken inspirationskälla du är!!! Tack för superbra tips! Nu ska jag raskt prata med den skäggigemannen om 3 årsplaner!!! Kram på dig!

! sa...

Jag skulle leta efter veckoträning och så kom din blogg längst upp på google. Toppen bra inlägg om mål tycker jag. Jag ska hålla tal i kyrkan på söndag och det ska handla om att se andra som de kan bli, tänkte vinkla in det på att se själv också som den man kan bli och jag tänker ta upp mål. Blev så inspirerad så får jag citera dig, behöver inte säga namn men jag tycket du skrev så bra?
Rebecca L