söndag 15 april 2012

TIME FOR LIME

Innan Hannah åkte hem till Sverige passade vi på att gå en kurs i thailändsk matlagning på TIME FOR LIME, som ligger på stranden Klong Dao. Jag hade sett fram emot denna matlagningskurs i flera månader, så trotsade min huvudvärk och magont och gick dit ändå. Ingen bra idé. Efter halva kursen, när vi precis skulle göra de sista förberedelserna för att äta den första (av tre) fantastiska maträtter, fick jag avbryta kursen och ta mig hem. Suck alltså. Men, fick lära mig en hel del bra tips som jag säkert kommer ha nytta av i framtiden.


Personalen gör de sista förberedelserna inför den praktiska delen av kursen. Vi var runt 16 deltagare, från 6 olika länder. Rekordet är tydligen 13 olika nationaliteter i en enda klass! 


Kursen kostar 1800 baht. All vinst från matlagningskurserna och restaurangen går till Lanta Animal Welfare


Den thailändska maten är uppbyggd på tre olika grunder: sött, surt och salt.


TIME FOR LIME´s norska ägarinna Junie väntar koncentrerat på att oljan ska få rätt temperatur.


Matlagningskurserna hålls i lokaler som även fungerar som restaurang. Om man inte har tid eller lust att gå på en hel matlagningskurs kan jag rekommendera att prova avsmakningsmenyn på restaurangen. Den lär vara något alldeles extra.


Genomtänkta detaljer överallt.


Teoridelen är viktigare än vad man tror. Junie går igenom grunderna i det thailändska köket.


Visste ni att thailändarna oftast bara dukar, och äter, med gaffel och sked? Knivar ska inte ligga på matbordet, de använder man istället för att slåss eller kriga med! Därav hittar man sällan helstekta kötträtter på den thailändska menyn, köttet är istället uppskuret i lagom mumsbitar. Det är dessutom oartigt att äta med en gaffel. Gaffeln används för att skyffla upp maten på skeden, som man sedan äter med. Intressant!


Några av de viktigaste smaksättarna i det thailändska köket. Soya och färdigblandad pasta (typ den vi köper i Sverige) är ett "big no-no" enligt Junie. 


På kvällen tänds de magiska lyktorna i restaurangens träd. Älskar att sitta där och njuta av ljudet när vågorna rullar in mot stranden. Exotiskt? Jovars. 
_________________________________________

Grämer mig fortfarande en del över att jag inte hade ork att genomföra hela kursen. Men, men, räknar med att Hannah lärde sig tillräckligt mycket för att bjuda mig på en riktigt god "Massaman Curry" och den berömda "TIME FOR LIME-soppan" när jag kommer hem till Sverige igen! Eller vad säger du Hannah?

2 kommentarer:

pilla sa...

Kul att gå en riktig matlagar kurs, tråkigt att du inte kunde stanna kvar bara :(

Monica sa...

Och jag ser fram emot att få smaka jag också... T och jag gick ju en thaimatkurs som Ds patient höll i för många år sedan. Det var jättekul, men svårt!