tisdag 24 april 2012

Min guide till Koh Lanta

Imorgon åker vi hem till verkligheten i Sverige igen. Vi har njutit varje sekund av vår "thaimout". Jag har fått några frågor om vad man egentligen ska se och göra här på ön, så satte mig ner och knåpade ihop en "Best of Koh Lanta" guide. Enjoy!

Foto: Petra Broberg
Välkomna till Koh Lanta, min lilla familjs paradis på jorden!

Boende:

Vi hyrde ett radhus och bodde på ett och samma ställe under hela vår halvårslånga vistelse. Vi har verkligen stormtrivts med både området och personalen. Stället heter Sai Naam Lanta, och ligger längst söderut på Long Beach.

"Vårt" radhus i mitten, med en trappa på baksidan som leder rätt ner i poolen!

Sai Naam består av både radhus och lägenheter i ett område runt en 600 kvm stor pool (en minut till stranden). Vill man hellre bo i en lyxig beachfront villa på samma område bor man på Malee Seaview.

En annan resort vi har hängt mycket på, som har riktigt bra stämning, är svenskägda Slow Down på Klong Dao Beach. Vi har även förstått att Southern Lanta, även det på Klong Dao, är populärt bland de svenska familjerna.

Restauranger:

Maten på Koh Lanta är generellt sett riktigt bra, och billig. Vi har varit mycket på restaurangerna Thai Cat och Somewhere Else, som båda ligger nästan längst norrut på Long Beach. Båda ställena är kända för sina bambuhyddor, som används både som matplats och "dagbädd". Ta med en handduk eller sarong och en bra bok, så kan du sitta och njuta i skuggan en hel dag. Blir man hungrig eller törstig finns det väl tilltagna menyer med massor av god mat och läskande drinkar att välja mellan.

Här har ni Thai Cat´s trevligaste servitör. Han bjuder alltid på ett leende.

När vi ska gå ut på lite finare restauranger finns det några riktigt bra ställen att besöka. Noon sunset viewpoint, som ligger högt upp på en klippa, (på samma väg man tar ner till Nationalparken) lockar med en fantastisk utsikt över havet, och har ett bra kök.

Storslagen middagsutsikt på Noon.

The Frog är en fin restaurang som ligger inne i Saladan. Missa inte trädgården på baksidan, det är en oas mitt inne i stan. Maten på The Frog är fantastisk - restaurangens kvinnliga kock är den bästa på hela ön. Vill man uppleva riktig lyx ska man ta sig till Layana som ligger ungefär i mitten på Long Beach. Deras grillbuffé (brukar vara på lördagar) är fantastisk. Dyrt för att vara Thailand, men absolut värt ett besök.

Solnedgång vid Layana.

Även Pimalai, en av de dyraste, och absolut finaste, resorterna på ön, lockar med en unik utsikt över havet. Det stället andas lyx när den är som bäst.

Magiska Pimalai.

Utflykter på ön:

Det enklaste sättet att ta sig runt på Koh Lanta är att hyra moppe, det är enligt mig det bästa sättet att uppleva ön och dess omgivningar (självklart funkar tuk-tuk och bil också, men jag trivs bäst på moppe). På så sätt kan man till exempel ta sig ner längst ner till öns södra udde, till Mu Ko Lanta National Park. Fantastiskt vackra omgivningar, både på resan ner, och även på plats. Ett tips är att hålla HÅRT i eventuell medtagen fika, aporna på området är riktigt sneaky och drar sig inte från att råna dig på godsaker.

Fyren nere vid Mu Ko Lanta Nationalpark.

Apor finns det också gott om vid Mangroveträsken, där man med fördel köper in sig på en utflykt med longtailboat.

Aporna i full gång att smaska i sig vår medhavda ananas.

Det finns en uppsjö av olika resorts att besöka, om man nu skulle tröttna på sin egen. Min och makens favorit blev snabbt Sri Lanta och ligger på Klong Nin Beach. Stora fina gräsytor, sköna hängmattor, perfekta solbäddar och fin strand.

Strandhäng på Sri Lanta.

Dagsutflykter:

Tröttnar man på Koh Lanta finns det gott om öar i närheten! Ett hett tips är att boka in sig på en Four Island Tour, antingen med longtailboat, speedboat, eller reguljär passagerarfärja. Turerna förmedlas på de flesta turistkontoren runt om på ön. Fråga annars i receptionen på hotellet/resorten där de bor, så kan de hjälpa dig vidare.

Missa inte att simma in i "The Emerald Cave", en av höjdpunkterna på Four Island Tour!

Phi-Phi Island ligger bara en timmes båtväg från Koh Lanta. Ta er gärna upp till öns "viewpoint", den är mäktig. Räkna dock med skakiga ben, trappan upp är lång och brant. Från Phi-Phi finns det många longtailbåtar som vill ta er till den kända stranden där "The Beach" spelades in.

Phi-Phi Islands utsiktspunkt.

Att åka på speedboat-utflykt till Koh Rok rekommenderas också. Båten gör under dagen två stopp för snorkling. Lunchen intas vid stranden på Koh Rok, ön som är känd för sina fritt strövande varaner.

En av många varaner på Koh Rok.

Ytterligare en schyst dagsutflykt är Koh Mook, ön med den perfekta sandstranden. Se till att åka tidigt för att få ut så mycket av dagen som möjligt. Båtarna tillbaka till Koh Lanta slutar gå innan solen går ned.

Resorten Sivalai, Koh Mook.

Ögruppen Koh Ha är ett annat utflyktsmål som passar bra över dagen. Vattnet kring öarna utgör perfekt snorkel/dykvatten.

En väl gömd sandstrand på Koh Ha.

Ett annat tips är att ta med sig moppen på bilfärjan och åka över till grannön, Lanta Noi. Där finns knappt en enda turist.

Fiskepiren på Lanta Noi.

Shopping:

Ja, alltså Koh Lanta kanske inte är stället man åker till om man vill göra seriös shopping. Men, det finns några guldkorn. Shoppingen görs inne i "stan", dvs Ban Saladan. Eller, stad och stad förresten, det handlar mest om en huvudgata och några sidogator.

Jag har förstått att optikerna här är bra. Det finns goda möjligheter att få ett par schysta glasögon för bra mycket mindre än vad man får betala i Sverige. Annars handlar det nog mest om den vanliga turistshoppingen; dvs solglasögon, t-shirts och fejkväskor (dock bra väskor inne i de "riktiga" väskbutikerna på huvudgatan). Räkna med att pruta, det förväntas av dig! Standard är mellan 20-40 procent (beroende på vilken vara det är) av det ursprungliga priset. Är man duktig på att pruta kan man nog komma upp till 50 procent, men det klarar inte riktigt mitt samvete.

Tänk på att många butiker och stånd bara är öppna under högsäsong. Många ställen slår igen lagom till Songkran, det thailändska nyåret, som inträffar någon gång i mitten på april.

Vattenkriget i full gång under det thailändska nyåret, Songkran.

Vill man uppleva bättre shopping kan man ta en dagsutflykt till Krabi, alternativt ett par dagar i Phuket. Dit tar du dig med hyrbil, minibuss eller båt, allt enligt tycke och smak.

McDonald´s besöket var värt hela resan till Phuket, det var hela familjen överens om!

Bästa strandhänget:

Eftersom jag under hela min vistelse på Koh Lanta har bott en minuts promenad från Long Beach, är det lätt att vara partisk. Men, jag älskar verkligen vår strand! Sanden är fin, och själva stranden är inte så knökfull som exempelvis Klong Dao. Vi hamnar som sagt ofta på strandhaken på norra delen av Long Beach, tex "Thai Cat" eller "Somewhere Else".
Ännu en solnedgång vid Long Beach.

Bästa fruktdrinkarna:

Ni får inte missa "Moonshine Beach Bar", en liten strandbar som ligger precis vid vattnet på resorten "Good Days" på södra delen av Long Beach. Deras färska fruktshakes och alkoholfria fruktdrinkar är magiska, och priset är nästan lika magiskt som drinkarna själva.

Strawberry Delight och Kiwi Lovely.

Aktiviteter:

Tröttnar man på att ligga och pressa på stranden finns en del roliga grejer att sysselsätta sig med. Om man är ett Dumbo-fan bör man ta sig till en av öns två elefantfarmer för att rida på en elefant. Kostar ca 800 baht per vuxen, och är gratis för barn.

Elefantridning på Mr Dumbo himself.

Om man vill fortsätta på djurtemat, och inte tröttnat på aporna, kan man ta sig till öns Monkey School. Här finns ett gäng tama apor som utför diverse trick med hjälp av en tränare. Absolut en kul grej att göra om man har barn.

Frukt är godis, eller hur var det nu?

Vill man lära sig mer om thailändsk matlagning bör man gå en matlagningskurs, förslagsvis på TIME FOR LIME. Räkna med en halvdag, kursen börjar på eftermiddagen och slutar sent (runt kl 21-22). Glöm inte att äta något innan, maten blir klar sent, och vid det laget har de flesta nästan blivit svimfärdiga av hunger. Kursen kostar 1800 baht, men det unika är att vinst går till Lanta Animal Welfare: en "non-profit organization" som gör en fantastisk insats för herrelösa katter och hundar på Koh Lanta. Besök gärna deras center!
 Matlagningskurs på Time For Lime.

På kvällarna finns det grymma fireshows runt om på ön, se till att upplev en sådan!

Don´t try this at home!

Även om jag själv inte dyker, har jag förstått att dykningen på Koh Lanta med omnejd ska vara riktigt bra. Jag rekommenderar dykfirman Lanta Diver, där de har riktigt proffsig personal. (På Lanta Divers huvudkontor inne i Saladan säljer de dessutom svenskt lösgodis. Dyrt, jodå, men inte värre än hektopriset på 7-Eleven i Stockholm).

Snorkelutflykt med Lanta Diver.

Är det någon gång man ska passa på att lyxa till det med SPA-behandlingar är det definitivt i Thailand. Jag rekommenderar Dreamy Spa som ligger på Klong Dao. Serenity Spa, som ligger längs kajen inne i Saladan, är också bra. Många tjejer passar på att göra ögonfransförlängning när de är här, vilket går loss på ynka 700 baht. Om ni bestämmer er för att besöka Dreamy Spa får ni inte missa deras "Body Scrub Coconut". Den kostar cirka 400 baht, är underbart skön, och dessutom riktigt bra för att grunda inför solbrännan.
Nyklippt och  nyutrustad med fejkögonfransar. Allt på Dreamy Spa.

Träning/Idrott:

För golfnördarna (jodå, min man inräknad) finns en fin Driving Range precis intill moskén på andra sidan Klong Dao, på väg in mot Saladan. Vill man spela en riktig golfrunda får man ta färjan över till Krabi. Räkna med cirka 2200 baht för en dag (transport, golfbil och dricks till den obligatoriska caddien inräknat). Golfbanan ligger i närheten av Krabi flygplats.

Redo för action på Koh Lantas Driving Range.

Fler än jag verkar tänka att de ska börja sitt "nya, nyttiga liv" när de kommer hit. Ett hett tips är då att höra av sig till Jenny på Lanta Wellness, som arbetar som personlig tränare/livsstilscoach på Koh Lanta. Under högsäsong kör även Lanta Wellness klasser i bland annat Västafrikansk dans och Aqua Aerobics.

En vanlig dag på jobbet för Jenny på Lanta Wellness.

För er som gillar beachvolleyboll är Koh Lanta definitivt rätt ställe att hänga på. Jag har sett ett tiotal beachvolleybollnät uppspända runt om på ön, varav det bästa finns på familjevänliga Slow Down. Slow Down anordnar även beachvolleybollkurser för alla nivåer. Turneringar anordnas flitigt under högsäsong, för både familj/män/kvinnor och mixed. Vi har haft några av våra roligaste stunder på ön under dessa turneringar.

Beachvolleyboll upplevs bäst på Slow Down.

Är man sugen på att spela tennis finns det två tennisbanor vid Southern Lanta (i närheten av Saladan). En timme kostar 100 baht/person.


Tennisbollar är svårt att få tag i på ön, ta med egna eller köp i Krabi!

Yoga är väldigt populärt här nere. Yoga är kanske inte riktigt min grej, men jag har flera vänner som gått yogaklasser på Relax Bay´s yogaplattform (som för övrigt har en fantastisk utsikt över havet!), och varit jättenöjda.

Sofie med full fokus!
________________________________________


"Riktig" högsäsong på Koh Lanta är det under perioden december-mars. Men, det går jättebra att resa hit året runt. Är man bara beredd på lite högre luftfuktighet och någon kraftigare regnskur varje dag kan man vara här året om. Vi är glada att vi kunde uppleva ön inte bara under högsäsong, utan också under oktober/november och april. Tempot på ön är bra mycket lugnare då, och det gjorde oss inget att inte alla restauranger och affärer höll öppet.

Jag hoppas och tror att ni kommer få en fantastisk tid om ni väljer att åka till Koh Lanta. Vi kommer definitivt återvända till vårt paradis igen. (Frågan är inte om, utan när.) Kanske ses vi där!?

15 kommentarer:

Stefan o. Annika sa...

Mycket bra info och snygga bilder. Längtar tillbaka lite grann...
Välkomna hem till Sverige som förhoppningsvis visar upp lite vår snart!

Sara sa...

Åhhh...

Jessica sa...

välkomna hem till Sverige!

Sigrid sa...

Vi ses där!!

Petra sa...

Underbar text o underbara bilder...längtar tillbaka! Hoppas att vi får chansen att tillbringa mer tid tillsammans med er på denna paradis ö...
Önskar så att våra planer vi pratade om blir verklighet.
Välkomna hem till verkligheten som inte heller är så tokig;) nu har vi en svensk sommar framför oss!
Vi ses snart!!!
Kram

Min plats i solen sa...

Fantastiska bilder och vilken guide! Jag har aldrig varit i Thailand men din fina guide kommer jag att spara för ett framtida besök någon gång. :)

Jag hoppas att ni får en bra resa hem till Sverige och med tanke på att ni lämnar delar av era hjärtan kvar i Koh Lanta är jag övertygad om att det inte dröjer länge förrän ni återvänder.

Sköt om er!

Kram Lotta

Ida sa...

Vad roligt att läsa! Sai Naam är ju jättefint, vad kul att ni trivdes så bra! Härliga tips från en härlig ö.
Hopaas också kunna göra en hel thaimout framöver, inte "bara" de två månader om året vi har lyckats få till hittills.
Hälsningar, ida

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Hej
Intressant att läsa, vi ska åka till Lanta nästa år med våra små barn och kikade på det boendet ni bodde på. Vad betalade ni för ert boende? Vi preliminär bokade en månad och då stod det att det kostade 1870 sek. Stämmer det verkligen? Är det så billigt att bo där i januari-februari?
M v h Andreas

Annika/Resfredag sa...

Andreas, låter som en utmärkt plan, ni kommer aldrig vilja åka tillbaka till Sverige! :) Tror dessvärre det blivit något knas med prisuppgiften, vi betalade nästan det femdubbla för en månad. Men vem vet, det kanske var något supererbjudande just nu? Dubbelkolla direkt med kontaktpersonen för uthyrningen.
Lycka till!

Andreas sa...

Hej Annika!
Det stod att det initiala priset var ca 24 000 baht men sedan var det stryket och priset var ca
9 500 baht. Därför blev vi tveksamma. Skulle ni rekommendera att bo där ni bodde med småbarn? Våra döttrar kommer att vara 5 1/2 och 2 år när vi är där.
Många tack för svar
M v h Andreas

Annika/Resfredag sa...

Andreas, jag skulle definitivt rekommendera er att bo där med barn. Om/när vi åker tillbaka kommer vi välja Sai Naam igen, alla gånger om. Ni fick ju ett superduperpris, om jag var er skulle jag inte tveka att boka.
/Annika

Anonym sa...

Köp med dig Postafen från Apoteket nu inför nästa Thailandsresa ifall (när) ni åker ut på havet igen. Det kan man ge barn likaväl från 4 års ålder. Ingen mer sjösjuka!!! Guld värt! Vi kanske ses på Sai Naam.... Vi bor där i tre veckor från mitten feb-16 :)
Tack för en makalöst trevlig läsning! Håller med om mkt.... Längtar tillbaka till paradiset och bla Thai Cat som blev en klar favorit. Lägg gärna till mig på Instagram om du har, Cattis77 hittar du mig.

Annika/Resfredag sa...

Bra tips Cattis! Jag har lagt till dig på Instagram nu, ser fram emot att träffa dig på Sai Naam nästa år! :)