fredag 11 april 2014

Resfredag: Akut längtan till Australien

Bild: Impawards (Movie poster)

I natt drömde jag om Australiens vidsträckta bush och brännande sol. Jo, gårdagens förhandsvisning av filmen "Tracks" gjorde definitivt bestående intryck på mig. Filmen, som har officiell Sverigepremiär i mitten av juli, är baserad på boken "På kamelrygg genom öknen" skriven av Robyn Davidson. Robyn var 26 år när hon påbörjade sitt 270 mil (!) långa äventyr från Alice Springs i Australiens mitt - till Indiska Oceanen på Australiens västkust. Med en enorm målmedvetenhet och lite hjälp av välvilliga aboriginer och en fotograf från National Geographic genomförde Robyn denna svindlande sträcka i sällskap av fyra kameler och sin älskade hund Diggity.

Vi biobesökare fick äran att träffa Robyn Davidson, som för övrigt  utstrålar en enorm karisma och äventyrslust, under gårdagen. Efter filmen fick publiken tillfälle ett ställa frågor - det var många som var nyfikna på Robyns bravader och tankar kring resan. Robyn berättade att hon hoppas filmen kan lära unga personer att släppa kontrollen i den digitala värld vi lever i idag. Hon menar att det i dagens samhälle verkar vara "illegal to get lost". Menar då Robyn att alla måste ut och vandra i öknen i flera månader? Inte alls. Enligt Robyn finns det fullt av spännande äventyr i vardagen - det är viktigt att hitta vägar för att koppla bort "the noise of today". När Robyn fick frågan om hon själv hade valt att skildra sin historia på ett annat sätt än det vi får se i filmen svarar hon tveklöst ja. Enligt Robyn vill producenten hela tiden leta efter händelser i Robyns barndom (vilka får ni se i filmen) för att förstå anledningen till varför ger sig ut på sin resa. Om däremot en man hade gjort samma resa menar Robyn att han aldrig hade fått frågan "varför". Mannen skulle bara betraktas som allmänt cool och handlingskraftig. Men en kvinna? Som Robyn säger:
For a woman to do something different she has to be a bit mad...

Så, vilka intryck får jag med mig av filmen? Förutom de fantastiskt vackra landskapsskildringarna från mitt absoluta favoritland, ger filmen utrymme för eftertanke. Hur kan jag, mitt i småbarnsåren och dagens ständigt uppkopplade värld, hitta lugn och ro och därmed tid att reflektera? Gör jag verkligen det jag vill göra? Lever jag mitt liv, eller någon annans? Mina tankar får sammanfattas av Robyns kloka ord:
Find out what you are capable of and who you are.

Robyn Davidsson, till vänster, intervjuas efter filmens slut.

Ps: Samma blogginlägg publiceras i dag på bloggen Resfredag.

4 kommentarer:

Monica sa...

Ja, men det var ju just det här jag reflekterade över idag på instagramfototemat. (Äh, jag vet att det är en del i det uppkopplade som jag kanske inte behöver, men tycker det är kul att bli utmanad i mina vardagstankar...) Filmen verkar jättehäftig. Jag hoppas jag får se den! Kram.

Annika/Resfredag sa...

Läste det, bra tankar. Spot on!

Towe sa...

Måste se!!

Annika/Resfredag sa...

Ja Towe, gör det! Jag tyckte verkligen om filmen.