måndag 25 november 2013

Barnen och böckerna

November 2012.

En av fem svenska niondeklassare förstår inte vad de läser. (Bland pojkar är siffran en av fyra!) Siffrorna kommer från en OECD-studie från 2010 som bland annat blev omtalad av DN i somras. Enligt DN pekar mycket på ett samband med minskad bokläsning. Under 2012 visade undersökningsföretaget Yougov att föräldrars högläsning för barn har halverats på bara tio år.

Vet ni, de här siffrorna gör mig uppriktigt ledsen. Böckerna, och den fantastiska värld de skapar, finns tillgängliga för alla - oavsett status eller inkomst. Våra bibliotek runt om i Sverige är en öppen skattkista som bara väntar på att utforskas!

Jag växte upp i ett hem där böckerna var en naturlig del av vår vardag. Det fanns böcker överallt, och till jul och födelsedagar var de hårda, platta paketen säkra kort. Åh, vad jag älskade att sticka boken under näsan, och sedan sakta bläddra igenom sidorna från pärm till pärm för att känna den där "nyboksdoften". De kvällarna far inte jobbade var han noga med att läsa högt för oss barn - och med vilken inlevelse sen! Den här traditionen har jag fört vidare till mina barn. Varje kväll får de välja varsin bok, och så lägger vi oss i dubbelsängen och läser innan det är dags att säga god natt.

Så snälla ni, glöm inte att läsa för era barn! Själv hade jag nog inte ens kommit på tanken att söka juristlinjen om det inte vore för alla de där kvällarna med högläsning i vår gröna och luggslitna manchestersoffa...

3 kommentarer:

Monica sa...

Jag håller med dig. Vet att det här med böcker är en skatt som jag fört vidare och är så tacksam för det som jag har fått med mig! Tänk att S har ärvt Fars dramatiska rollbesättningar då hon läser. Hehe. Kram!

Lisa & livet från den ljusa sidan sa...

Jag håller med, det är fantastiskt med böcker. Vi läser för båda varje kväll (även om Stella är i en period då hon vill läsa Bamse - men jag ska börja med kapitelböcker nu har jag tänkt, det ser jag själv fram emot).
Jag lärde mig läsa tidigt (ville kunna allt som min storebror kunde så var bara 4 när jag läste flytande, crazy) och låg på kvällarna och smygläste när mina föräldrar trodde jag sov... Jag minns de röda pärmarna på "B Wahlströms barnböcker", inklusive känslan av dem. :)

Nu har jag beställt en adventskalender med pixiböcker (älsk!) åt Max, jag hoppas den inte är för stor att få med i packningen.. Mysigt med ny bok varje dag på semestern, tänker jag. Tips!

Kram

Annika/Resfredag sa...

Ja, är det någon som har haft hyllorna fulla av böckerna är det ni Monnah! Och Lisa. 4 år? Galet, naturbegåvning. Jättebra tips med Pixi-kalendern, ska kolla det.