torsdag 24 oktober 2013

Att flytta och så där

Framtidsplaner.
Dagarna, kvällarna och nätterna fylls numera av funderingar om vår framtida flytt. Huset vi rumsterar i för tillfället hyr vi fram till sommaren, sedan är det dags att slå oss ner "på riktigt". Sebbe börjar 6-års nästa höst, och innan dess bör vi (väl) ha bestämt oss var vi ska bo. Men alltså. Hur många gånger kan man ändra sig egentligen? "Vi flyttar till lägenhet, eller... till ett renoveringsobjekt på vischan. Eller nej, hus - varför inte ett nybyggt så vi får det precis som vi vill? Vi drar ut på landet, eller kanske bättre att flytta till stan. Äh, vi nöjer oss med en lagom förort. Vi bor billigt så vi kan resa! Äsch, vi lägger krut på boendet, vi ska ju ändå bo där så länge!" Gah! Hur ska man veta om det är rätt? (Hm, samma tankar som att välja livspartner med andra ord.)

I går satte vi oss ner och skrev ner en massa punkter på saker som vi tycker är viktiga, och fick sedan ranka dem med poäng 1-10. Listan innehöll högt och lågt, allt från "stort kök", till "nära allmänna kommunikationer". På överlägsen förstaplats hamnade "nära till barnens vänner/aktiviteter". Tanken är ju ändå att vi ska bo på en och samma plats i många, långa år framöver, och då måste det finnas trygghet och kontinuitet för barnen. Ni som slagit er ner för gott, har ni några tips? Hur ska vi tänka egentligen?

10 kommentarer:

Hanna Bladsjö sa...

Hej Annika
Vi har två killar på 3 och 6 år och valde för ett år sen att flytta till nyproducerat radhus i Solna (Järvastaden). Här finns det mesta. Sjukt mycket lekkamrater, (vår gata används till cykling, vattenkrig och allmänt mycket) 100 till skogen och Ursviksspåren,(löpning, skidor, cykling), gångavstånd till skola och dagis, bra allmänna kommunikationer mm. Jag saknar faktiskt inget. Flyttade från Söder. Hör av dig om du vill veta mer.
Men om du men,ar att att ni ska bo nära ert nuvarande boende så blir det lite fel :).
Mvh Hanna

Freedomtravel sa...

Oj, svårt. Men jag tror att det måste KÄNNAS rätt. Alltså lite som med en partner. Man kan inte bara tänka praktiskt, utan tänka lite med hjärtat också. Vet inte om vi tänkte för mycket med hjärtat när det blev en husbåt, haha, men i alla fall. Hoppas ni hittar rätt!

Lisa & livet från den ljusa sidan sa...

Grymt svårt det där...
Kan ju vara bra med den där rankingen för att ha något att förhålla sig till, men jag tror också på magkänslan.
Aningen knepigt att vara säker på den när man har lite stress i det hela dock.

Ang. område är det förstås omöjligt att säga - men jag som kommer från småstad gillar småstadskänsla men skulle inte vilja ha för långt/bökigt för att ta sig in till stan för då skulle vi lika gärna kunna bo i en mindre stad där man har allt nära. Så tänker jag.

Clara sa...

Vad svårt men ändå härligt att ni ska starta nytt! Ni trivs inte dör ni bor nu då?

Monica sa...

Bo så billigt ni kan, satsa absolut inte på flashighet. Ingen stor trädgård, knappt någon trädgård alls (två sommarställen - jobbigt med trädgårdsland och gräsmattor hemma då), nära vänner som du och Tobbe trivs med. Barnen kommer ändå att anpassa sig, de är fem och tre år gamla och kan hitta nya vänner. Nytt behövs inte, men ett renoveringsobjekt är ABSOLUT ingenting för er.

Carolina Heltorp sa...

Ler av igenkænnande nær jag læser ditt inlægg om flytt. (Vi har en son fødd 2010) Før ett år sedan satt æven vi med listor dær vi poængsatte vad si sille prioritera i livet...inte bara boende utan LIVET!
Detta resulterade i att vi sålde vårt hus i førorten, sa upp oss från arbeten och gjorde flyttade till Norge. Nu hyr vi ett boende och vet att vi kommer flytta igen i framtiden, men de punkter på vår lista som vi ville prioritera har vi uppnått! I bland funderar jag på vad vi egentligen håller på vad, vad har vi gjort?? Men så kommer vi tillbaka till vad vi tycker ær viktigt i livet - då ær denna plats rætt før oss!
Lycka till!

Anonym sa...

Jag tror inte att det bara finns ett rätt. Det blir vad man gör det till när man väl är där. Välj dock ett bra område för det kan man inte ändra på. Välj t.ex. inte en plats som är välbesökt av polishelikoptrar även om barnen gillar sånt ;) Boendet spelar egentligen ingen större roll. Vi har ett bedrövligt kök men det är vårt hem och jag älskar vårt hem. Kör på känsla! Det kommer man långt på.
Helén

Annika/Resfredag sa...

Wow, tack för alla kloka tankar och råd.
Hanna, vem producerade husen? Har det löpt smärtfritt allting?
Lisa, känner mer och mer som du. Vill man ha småstadskänsla kan jag lika gärna flytta "hem" till Karlskrona!
Clara, vi trivs bra, men det är inte vår prisklass...
Monnah, du får flytta hem och vara trädgårdsmästare!
Carolina, vad skönt att ni känner så. Exakt den känslan är jag ute efter.
Helén, känsla it is.
Tack tjejer, med dessa kloka råd i ryggen är jag redo för ännu en helg med visningar! :)

Annika/Resfredag sa...

Helena, husbåt känns snart som det enda vettiga alternativet. Då behöver jag ju inte prioritera bort resandet! :)

Louise sa...

Kanske downshifta och bygga Ert Hus på billig tomt nära till exempel utmärkt golf och vänner i en småstad nära den stora? Håller tummarna för det alternativet. Kram!