måndag 2 september 2013

#1000 flickor i Guatemala
Hörrni, det är fem dagar kvar tills det är dags att springa Tjejmilen. I år, liksom förra året, springer jag för Plan Sverige, i syfte att lyfta frågan om flickors rättigheter. I septembers utgåva av "Runners world" hittade jag en blänkare om kampanjen, fantastiskt kul att en så stor tidning uppmärksammar den viktiga insats som görs. Mitt lag Liclanli (LisaClara, jag & Linda) lägger nu in en slutspurt för att få i hop våra femtusen kronor som vi har satt som mål för insamlingen. Vi ligger just nu på 2400 kr, det vill säga 48 procent av insamlingen. (Om du sitter vid en dator, kolla också in den nya widgeten till höger i scrollistan på min blogg!) Nu behöver vi din hjälp för att nå hela vägen. Tvekar du fortfarande? Läs den här faktan från Plan Sverige:

Fakta om flickors situation i världen:
·         66 miljoner flickor går inte i skolan.
·         Omkring 40 000 flickor tvingas in i barnäktenskap – varje dag. Flickor som ingår barnäktenskap tvingas ofta sluta skolan och riskerar att förbli fattiga.
·         1 av 3 flickor i utvecklingsländer blir bortgifta innan de fyllt 18 år.
·         Tidig graviditet och olagliga aborter är de vanligaste dödsorsakerna bland flickor 15-19 år i utvecklingsländer.
·         1 av 5 flickor med ålder inne för att gå i de lägre högstadieklasserna, går inte i skolan.
·         Utbildning är ett viktigt steg för att bryta fattigdomen. En ökning med endast 1 procent i flickors högstadieutbildningsnärvaro, ökar ett lands BNP med 0.3 procent.
·         Varje extra utbildningsår för mödrar, minskar barnadödligheten hos deras barn med 5 till 10 procent.
·         De vanligaste hindren för flickors utbildning är: barnäktenskap, tidiga graviditeter, brist på separata toaletter och mensskydd, sexuellt våld, diskriminering och tungt hushållsarbete.
·         I de fattigaste länderna avslutar endast knappt 50 % av alla flickor sin grundskoleutbildning.
Klicka här så kommer du till vår insamling. Inte jag, utan flickorna i Guatemala, behöver din hjälp. Varje krona räknas. Tack!

3 kommentarer:

Monica sa...

Bättre än hundring i handen än... Ja, varsågod. Eller hoppas att pengarna kommer till stor nytta!

Annika/Resfredag sa...

Tack!!!

Plan Sverige sa...

Fantastiskt, stort tack för ert stöd!