fredag 16 augusti 2013

Resfredag: Blå Lagunen på IslandBadstrand på månen? Nej, inte riktigt, fast det ser onekligen ut så. The Blue Lagoon (Blå Lagunen), som ligger vid ett lavafält nära flygplatsen Keflavik, är i dag ett av Islands mest populära turistmål. Lagunen uppstod av en slump i mitten på 1970-talet i samband med att kraftverket Svartsengi byggdes.


Blå Lagunen är ett spa, men inte vilket som helst, utan ett "geotermiskt" sådant. Det varma vattnet, med en genomsnittstemperatur på behagliga 40 grader, innehåller mineraler som svavel och kiseldioxid. Svavlet gör att det vilar en minst sagt speciell doft runt området, men man vänjer sig snabbt. Vattnets över 200 microorganismer ger vattnet dess speciella turkosblå färg.

Inträdet går på runt 40 euro för en "standardbiljett", men det finns också vip-lounger att boka för den som vill lyxa till det. Det går också att boka ett antal olika behandlingar, både på plats och i förväg på hemsidan,


Leran på botten ska tydligen göra underverk för huden, och finns att hämta i hinkar runt lagunen. Leran kan även köpas för dyra pengar i badanläggningens butik. Jag vet inte om "underverk" är rätt ord, men visst kändes ansiktet lite fräschare efter ett par leromgångar.


Jag och min syster tog seriöst på det här med att badandet. Vi stannade drygt 6 timmar och hade lätt kunnat stanna 6 till. Om man vill ta en liten paus från badandet finns det gott om vilostolar utställda, och det finns också ett par serveringar där energidepåerna kan fyllas på. Det var med möra (och rena) ben vi till slut masade oss ut till bussen mot Reykjavik.


Även om Blå Lagunen är det mest kända badet för oss turister, finns det både schysta gratisbad och fler organiserade bad att uppleva runt Island. (Kika gärna in på Islandsbloggen för fler badtips.) Att bada är en naturlig del av islänningarnas vardag, här hänger man lika gärna "nere på badet" som på puben.

Alltså. Vill ni uppleva det "äkta" Island, se till att bada på ett eller annat sätt. Det förväntas av er. Och ni... simma lugnt!