fredag 14 juni 2013

Resfredag: Storstäder i Europa

Jag märker att mitt resande på senaste tiden har siktat in sig på större städer i Europa. Det gör mig inte så mycket att tiden inte riktigt räcker till långflygningar - bara en eller ett par timmars flygresa från Stockholm finns ju massor av spännande städer att uppleva! Med lågprisflygens inträde på marknaden är det många gånger billigare för mig att boka en biljett utomlands, än att ta tåget hem till Karlskrona. Min senaste resa gick till Tallinn, en stad som definitivt är värd ett besök. Kommande två veckor ska jag besöka Bryssel och Reykjavik. Jag har verkligen sett fram emot att åka till båda platserna, inte minst till Island, som länge varit ett av mina drömresmål. 


En av de bästa grejerna med att resa är chansen att få uppleva nya smaker. Jag försöker vara duktig på att beställa lokala delikatesser, även om det inte alltid blir precis som jag har tänkt mig. Fikastunden på Maiasmokk café i Tallinn var dock en höjdare!


Spännande arkitektur är också en av de stora behållningarna med att resa, här vid Stora torget i Tallinn.


Jag uppskattar också att gå runt och fönstershoppa i alla små roliga butiker. Det är hellyxigt att strosa runt i en stad man inte känner, utan att ha några tider att passa.

***
Bryssel blir dock främst fokus på jobb - jag längtar efter att vistas nere i "maktens korridorer" (och inte minst efter att försöka utöva lite makt själv!). Resan till Island blir fokus på upplevelser och natur. Ni må tro att jag mår gott nu, planeringen och uppladdning inför resorna i sig är ofta halva grejen för mig. Vad säger ni, är det något jag absolut inte får missa i Bryssel respektive Reykjavik? Sofy var schyst och tipsade om avsmakningsmenyn på "The Fish Market" i Reykjavik. Fler insidertips mottages tacksamt!

1 kommentar:

Freedomtravel sa...

Det finns riktigt god mat i Reykjavik, och jag håller med om att Fish Market (Fiskmarkadurinn) kanske är det allra bästa stället! Vi skrev ett resereportage om mat, shopping och uteliv i Reykjavik förut. Jag klistrar in vår text om restaurangerna här:

En av de allra bästa restaurangerna i stan heter ”Fish Market” och ligger i ett vackert gult hus i centrala stan. Restaurangen drivs av kändiskocken Hrefna Rósa Sætran, som har beskrivits som Islands motsvarighet till Jamie Oliver. Här serveras i första hand fisk, med inspiration från det asiatiska köket. Missa inte avsmakningsmenyn! För en femhundring får du nio små och helt magiska maträtter.

En annan bra restaurang med betoning på fisk är ”Fish Company”. Här kan du bland avsmakningsmenyerna välja att resa Reykjavik runt, Island runt eller världen runt och prova smakkombinationer som du inte ens trodde var möjliga. Gör exempelvis en avstickare till Tahiti för en marinerad tonfisk med ananassallad och vaniljsås.

Slutligen måste vi nämna ”Tapas House” som ligger charmigt nere i den gamla hamnen. Här finns färdiga tapasmenyer på isländska råvaror. Vad sägs till exempel om tapas på rökt lamm, torsk eller den isländska yoghurtprodukten skýr?