söndag 30 juni 2013

Lakrits + choklad = sant!


Det är väl ingen hemlighet att jag älskar choklad. Och lakrits. De smarta islänningarna har någon gång kommit på den briljanta idén att förena de två magiska smakerna till en drömkombination. När jag landade på Island tog jag uppgiften att smaka mig igenom sortimentet på allvar. Självklart måste jag dela med mig av mina slutsatser. Varsågod, här har ni Annikas topp fem lakritschoklader á la Island:

1. Djúpur Sterkar. Det här utgör tydligen en klassiker i en "upphottad" version. Yttersta laget består av det ultimata salmiakpulvret, därefter kommer ett lager choklad, och sist en kärna av mjuk sötlakrits. Första kulan jag åt var en "once-in-a-lifetime" smakupplevelse. Jag visste på en gång att inget skulle toppa det här!

2. Draumur. God och len mjölkchoklad, vars innandöme gömmer två lakritsstänger. Riktigt bra!

3. Eitt Sett. Lite oväntat utseende, med ett block mjölkchoklad på vilket det ligger ett lager mjuk "Käck-liknande" lakritskola. Jo, den här kan jag absolut rekommendera.

4. Djúpur original (inte med på bilden). Ett krasande vitt hölje döljer en lakrits- och chokladkombination som är en av de mest populära i Island. Själv blev jag så betagen av salmiakhöljet på uppföljaren Sterkar (nr 1), att originalet kändes lite "fattigt" i jämförelse.

5. Nizza. Mjölkchoklad i kombination med lakrits. As simple as that. Jag blev lite besviken på den alltför söta chokladsmaken, därav sistaplatsen på listan. Men jo, jag skulle absolut äta den igen.

Vill ni ha fler experttips om de olika varianterna på isländsk chokladlakrits rekommenderar jag att ni läser det här inlägget från Islandsbloggen. Och bara så ni vet, jag har köpt på mig ett lager av mina favoriter (nr 1 & 2) som ligger här i skafferiet. Om ni skyndar er hit kanske det räcker till ett smakprov. Men bara kanske...

12 kommentarer:

Monica sa...

Syndiga fresterska.... Gah!

Charlotta sa...

när kan jag komma?

Freedomtravel sa...

Islänningar älskade lakrits i choklad redan när jag bodde där, för 20 år sedan. Men nu har det visst börjat komma till Sverige också har jag sett!

Annika/Resfredag sa...

Haha Challe, jag har lagt undan några smakprov till Vansbro.
Helena, visste inte att du hade bott på Island. Spännande!

Charlotta sa...

yes! :)

Sara.P sa...

Jag vill ABSOLUT smaka på ettan! Ska vi ses på torsdag ;).

Annika/Resfredag sa...

Sara. It´s a deal.

Helena sa...

Åh...det där är det bästa med att mellanlanda i Reykjavik...älskar deras choklad/lakrits-kombinationer!

Annika/Resfredag sa...

Helena, jag får nog börja mellanlanda där lite oftare! :)

Unknown sa...

yeezy boost
michael kors outlet store
lebron james shoes
yeezy shoes
air max
jordan shoes
michael kors outlet
links of london sale
adidas nmd
chrome hearts online

Unknown sa...

patriots jerseys
nike air huarache
omega watches
rolex watches
miami heat jersey
dolce and gabbana
polo ralph lauren
cheap nike shoes sale
michael kors outlet
jordan shoes
20170426alice0589

love sa...

zzzzz2018.7.24
louboutin shoes
christian louboutin outlet
ralph lauren uk
moncler outlet
jordan shoes
longchamp outlet
canada goose outlet
ralph lauren uk
canada goose jackets
michael kors outlet