tisdag 26 mars 2013

Om att tjäna pengar på sin blogg

När jag började blogga för ett par år sedan var det i liten skala, mest för familjen. I takt med att bloggen har vuxit (jag har som mest haft ca 2000 unika besökare i månaden) har jag börjat fundera på det här med bloggen och marknadsföring/ersättning. Då och då får jag förfrågningar från olika företag som vill att jag skriver om dem, ofta mot pinsamt låg ersättning. Precis när jag var ny i bloggsvängen gick jag på ett par sådana nitar. Vad gäller annonser har jag dock under hela min "bloggkarriär" medvetet valt bort sådana.

På senaste tiden har jag funderat ganska mycket på hur jag ska gå vidare med bloggandet. Vill jag se bloggen som en inkomstkälla, som en hobby, eller - allra helst - både och? Under dagen har jag haft en lång mailkonversation med ett företag som ville att jag skulle skriva om dem - mot en ersättning som i ärlighetens namn kändes ganska lockande. Lättförtjänta pengar om jag hade valt att gå vidare. Jag insåg ganska snabbt att företaget absolut inte ville att det skulle framgå att jag skrev om dem mot ersättning. Tvärtom, jag skulle skriva så naturligt som möjligt, så att ni läsare inte alls var medvetna om att jag hade fått ersättning för att skriva om företaget i fråga. 


Jag valde att tacka nej till erbjudandet om "samarbete". Jag vill helt enkelt vara ärlig mot mina läsare. Om och när jag börjar göra göra PR för olika typer av företag, vill jag att det tydligt ska framgå att det är just det: reklam/samarbete/recension. Bloggerskan Upp och hoppa-Sofy är ett utmärkt exempel på hur man ska gå till väga för att vara ärlig mot sina läsare. Också Lofsan är en förebild för hur man bloggar på ett "schyst" sätt - läs gärna hennes inlägg "Om att inse sitt värde". Även fina och kloka Clara har skrivit om det här med om blogg-PR idag. Tack för att ni visar vägen tjejer, det gör det lättare för oss "småbloggare" att tänka till!

Det skulle vara intressant att höra vad ni tänker angående ämnet. Hur mycket dold reklam grejar man egentligen som läsare?

Edit: Om ni vill läsa mer så redogör Lykke på ett klart och tydligt sätt om skillnaden mellan reklam och PR.

15 kommentarer:

Hanna sa...

Jag fick ett mejl från en läsare idag som frågade varför jag börjat med smygreklam i min blogg. Jag blev helt chockad!
Tydligen tyckte han att mina inlägg om Sportamore-rabatten och Members-erbjudandet med DoM var reklam. Och jag som bara ville tipsa (på eget bevåg, utan någon som bett mig om det) mina läsare om dessa erbjudanden då jag själv tyckte de var kanonbra och själv har utnyttjat dem!
Blev dock lite ledsen att någon uppfattat det som att jag gick företagens ärenden. :/

Jag har varit väldigt tydlig med om något är ett test. Har bara gjort ett produkttest i bloggen, och då skrev jag tydligt ut att det var ett sådant. Sedan har jag haft ett samarbete med ett klädmärke, och då skrev jag ett inlägg om det också. Jag vill vara ärlig mot mina läsare, och det skall aldrig finnas någon tvekan om huruvida ett inlägg är sponsrat eller inte. Har tackat nej till alla företag som velat att jag skall skriva "dolda" reklaminlägg.

Jag tycker absolut att bloggare kan ha produkttester och samarbeten med företag, men då skall det vara tydligt utmärkt i inläggen. Precis som du kommer jag aldrig tillbaka till bloggar där det inte är tydligt för läsaren att det är ett "reklaminlägg", när det uppenbarligen är det. Bloggaren måste ha en trovärdighet. Jag undviker även bloggar som använder tradedoubler-länkar utan att skriva ut att de gör det. Jag är helt för att bloggare vill tjäna pengar på sin blogg, men jag vill att de är tydliga på att märka ut vad som är reklam/genererar intäkter och inte. Ärlighet varar längst i mina ögon. :)

Freedomtravel sa...

Bra inlägg och tack för tips om vidare läsning! Jag tror att jag resonerar ungefär som du. Jag bloggar mest för att det är roligt, för alla kontakter det ger osv. Men om jag tjänar en mindre slant samtidigt tycker jag att det är utmärkt! Det som är viktigt för mig att är kunna känna mig ärlig mot läsarna. Jag vill ju kunna stå för det som står för bloggen.

Det händer att jag låter företag skriva gästinlägg på bloggen. Det kan vara att de skriver om något resmål, och i det inlägget lägger en länk till sitt eget reseföretag eller vad det kan vara. Men då inleder jag alltid med att skriva att det är ett gästinlägg, samt var det kommer ifrån.

Jag tackar också konsekvent nej till alla erbjudanden om att skriva om, eller göra reklam för, spel om pengar. Det är inget jag står för, och jag tror inte heller att det är intressant för läsarna.

Det som är svårt ibland är väl det där med att veta värdet. Vilka samarbeten är värda att satsa på, och vad ska man ta betalt...

Monica sa...

Jag får inga erbjudanden, så det löser sig alldeles utmärkt. Men - det är absolut så att många bloggare säljer sig. Vet man det är det inga problem, vet man det inte blir det klurigare.

Clara sa...

Coolt att du var så konsekvent i ditt mail!

Annika/Resfredag sa...

Tack för era kommentarer, spännande att läsa hur ni ser på saken.
Hanna - du har så rätt: "ärlighet vara längst"!
Helena - det är just det där med att kunna stå för det som står för bloggen som är den springande punkten för mig. Bra tips att inleda "Det här är ett gästinlägg...", tar med mig det.
Monnah, vänta bara, om du bara visste hur mycket pengar jag är beredd att betala för att läsa din blogg!
Clara, tack, jag har lärt mig av de(n) bästa! :)

Uppochhoppa sa...

Hej Annika! BRAVO! Det bolaget gjorde var att be dig bryta mot marknadsföringslagen. Det är aldrig okej!

Jag har själv "satt dit" ett sådant bolag, nyligen, vilket var extremt kul, men tidskrävande. Det tog 17 mail tror jag, och jag är hyfsat säker på att det bolag som tyvärr anlitat denna skitna byrå har skakat om dem ordentligt. Vd:ar för multinationella bolag blir inte supernöjda när deras SEO-byråer som de betalar dyra konsuktpengar ber blogar med makt att bryta mot lagen...

Tips till alla är att oavsett om du skrivit "en gång" att du har ett samarbete med ett klädmärke, kan du ha nya läsare. Lägg in en "pr och policy" eller liknande, där du gör klart för alla hur du tar ställning och vilka du har långvariga sponsorsamarbeten med, då slipper alla tvivla. Trovärdighet är allt!

Annika/Resfredag sa...

Åh, tack Sofia, vad glad jag blir att du tar dig tid att kommentera. Det var just din länk om "PR och Policy" jag länkade till, tycker den visar klart och tydligt vart du står i frågan.

Åter igen, tack för ditt exempel!

Sara.P sa...

Absolut ingen, ingen tror att de kan tjäna pengar genom att synas i min blogg... Eller jag menar, absolut ingen, ingen har hittat till min blogg.

Förrutom de bästa, finaste och ärligaste människorna i da world ;) <3

Lisa sa...

Jag tycker som du. Jag skriver också alltid ut. Och tipsar bara om sådant jag står för.

På bloggar jag läser tycker jag det märks ganska snabbt om de är "köpta" och trovärdigheten sjunker ju då enormt.

Tipsade senast idag om massage som ju kan verka jättejättesponsrat - och inte minst får kanske jag en peng på mitt groupon om folk handlar? jag vet inte riktigt - men jag vill bara att de här världens raraste kineser ska få den uppmärksamhet och kundstock de förtjänar!

Sen tycker jag att det är kul att gå på grejer och få grejer faktiskt, det står jag för. Men bara saker jag gillar som sagt.
Jag kommer aldrig blogga om ekologiska tamponger liksom.

Annika/Resfredag sa...

Sara, vänta bara....

Lisa, jag nappade direkt på GroupOn-dealen - den tänker jag köra på! Bloggen är ju fantastiskt på det sättet, att man man tipsa om bra grejer till sina läsare. Så, tack för tipset! :) Jag kommer på mig själv att ibland skriva "alltså, jag är inte sponsrad eller så , men jag ÄLSKAR verkligen produkten x". Det är ju hemskt att det har gått så långt så att man måste klargöra att ens kärlek för en produkt baserar sig på en sann upplevelse, och inte för att man fått ersättning för att skriva så...

Lykke sa...

Bra att du tackade nej till samarbetet! De ville ju att du skulle bryta mot marknadsföringslagen.
Detta är intressant, har bloggat vidare hos mig. :-)

Annika/Resfredag sa...

Tack Lykke! Länkar vidare till ditt utmärkta blogginlägg!

Lykke sa...

Tack för länken!

Sofia - ett bättre du sa...

Jag tycker du gjorde rätt i att tacka nej. För vi bloggare måste vara försiktiga med vårt varumärke och vad vi visar för våra läsare och att "lura" våra läsare genom att tipsa om något vi fått betalt för utan att det framgår tycker jag är helfel. Däremot inget fel i att ha reklam eller sponsrade inlägg, så länge som det framgår och följer bloggens profil i övrigt.

Helena sa...

Jag har fått samma mail men har faktiskt inte ens svarat på det. Jag orkar inte med alla dessa smygreklam-mail som rasar in...snark.