söndag 3 mars 2013

Egentid

"Jag behöver egentid!" Kanske ett av 2000-talets vanligaste fras bland småbarnsföräldrar (eller ja, tonårsföräldrar också för den delen). När livet rullar på med jobb, alldeles för lite sömn, VAB, träning, socialt umgänge, hushållssysslor och diverse åtaganden, är det kanske inte så konstigt att man bara vill vara själv ibland.

Jag tror dock att vår generation är extremt "bortskämda" med egentid. Min mammas egentid under vår uppväxt inträffade i bästa fall någonstans runt kl 22-24. Och vad gjorde hon då? Tja, förmodligen sydde, stickade, syltade, saftade eller bakade hon. Typ så. Till och med "egentiden" gick indirekt ut på att ordna det så bra som möjligt för oss barn. Å andra sidan hade far min aldrig heller någon egentid. Var det inte polisjobb, var det skogsarbete, kycklingplockande, vedhuggande, eller höet som skulle in.

Jag är tacksam över att mina föräldrar har lärt mig vikten av hårt arbete. Lika glad är jag över att jag får vara småbarnsförälder i en tid där egentid faktiskt är något ganska självklart. Både jag och Tobias behöver tid för oss själva för att vara våra bästa jag. (Senaste veckorna har jag haft massor av egentid, så enligt mitt eget resonemang borde jag vara en superduper-version av mig själv just nu. Hm.)


Förförra helgen bjöd på "egentid de lux" hemma hos min lillasyster i Umeå. Tänk att efter en hel natts ostörd sömn med efterföljande sovmorgon (till overkliga kl 10:15) få börja dagen med en lång, riktigt lång, frukost. Te, gröt med skivad banan, färskpressad juice, en och annan macka, och en rykande färsk morgontidning - i sällskap av ett gäng tulpaner. Ljuvligt!


Långpromenad i snön. Många och långa samtal om livets små och stora bekymmer och glädjeämnen.


Sedan, efter två timmar på gymmet, få komma hem till en städad lägenhet. Tända ljus, ta det lugnt och bara vara.


Avsluta dagen med en riktigt bra film, ackompanjerad av gräddglass. Och Marabou choklad. Och te, igen. Jodå, en skål popcorn också. (Såklart.) Jo, så ser min egentid ut när den är som bäst! Och din? Berätta!

5 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Kan hålla med, idag är nog många bortskämda med "egentid" jämfört med förr. Om inte annat så kanske man väntar längre med att skaffa barn, och då hinner man vänja sig vid den där tiden för sig själv. Sedan kan det förstås ändras när man väl får barn. Min man har två söner, men vi har inga gemensamma barn. Tidigare har de bott här en hel del, men nu bor en i egen lägenhet och en hos mamma. Så vi har faktiskt massor av tid att göra som vi vill med...!

Annika/Resfredag sa...

H, visst är det så att vi förmodligen vänjer oss vid all den där egentiden innan barnen kommer. Those were the days, haha! Njut av er tid, ser fram emot att höra mer om era spännande resplaner!

Monica sa...

Egentid... Jag brukar fundera på vad det är, men gissar att jag tar tiden tillvara hela tiden. Jag är i vanliga fall tillsammans med barnen 24/7, så då gäller det att kunna göra saker under den tiden. Annars är körsång min bästa egentid. Jag har också börjat uppskatta att se på film, men det gör jag faktiskt helst tillsammans med andra! :)

Annika/Resfredag sa...

Monnah, vi har äntligen börjat titta på "Homeland". Rekommenderas!

Monica sa...

Okej! Det är kanske dags...