onsdag 25 januari 2012

Koh Mook

Drömmer du om att någon gång, någonstans, hitta Den Perfekta Sandstranden? Du vet, den där stranden med kritvit, mjuk, timglas-sand, som ger samma ljud som potatismjöl under fötterna när du går barfota? Välkommen till klubben. Själv har jag rest ett par varv runt jorden för att hitta den där stranden. Nu, vid 31 års ålder, har jag äntligen hittat den.

Den Perfekta Sandstranden finns faktiskt, närmare bestämt på östra delen av Koh Mook i Thailand. Koh Mook är en liten ö, bara 4,4 km från norr till söder, som ligger cirka 60 km från Krabi och 28 km från Koh Lanta, Vi, alltså jag och maken, åkte från piren i Saladan, Koh Lanta, till Koh Mook för det överkomliga priset av 400 baht per/person (cirka 100 SEK). Räkna med en båttur på två-tre timmar (svårt att säga exakt, jag menar, vi befinner oss ändå i Thailand).

Jakten på Den Perfekta Sandstranden!
Koh Mook, januari 2012.
Det här mina vänner, kallar jag sann lycka.
Boende
Sandstranden tillhör Sivalai Resort, som är ett av Vings resmål. Den östra sidan av ön, där Sivalai Resort och dess sandstrand stoltserar, är långgrund, och därför perfekt för barnfamiljer. Den paradis-känsla som genomsyrar hela stället gör också att många nyförälskade par söker sig hit. Om jag hade vetat om det här stället tidigare, hade det legat högt upp på listan över möjliga ”Honeymoon”-resmål. Resortens bungalows/villor känns lyxiga och fräscha, och ligger precis vid stranden. Området har en fin pool, och även en barnpool för de minsta i familjen.

Soldyrkande "falanger" (thai-slang för västerlänningar).
Här kan ni bo i en bungalow/villa med egen terass, och milsvid utsikt över havet.
Bra pooler, både för vuxna och de lite mindre.
Ön
Sivalai Resort ligger bara några stenkast från öns lilla fiskesamhälle. I denna typiska thailändska fiskeby möttes vi av idel glada leenden. Här har ingen bråttom. Vardagen rullar på i en sakta lunk. Någon mekar med sin moppe, en annan lagar ett fiskenät, och en tredje ligger och tar en tupplur i en hängmatta. Hur enkelt än familjerna verkar bo här, de flesta bor i skjul-liknande hus, kunde vi dock alltid hitta en fin tv när vi kikade in i thailändarnas bostäder.

Ingen brådska, det finns alltid tid för en paus i solen.
Här springer getterna lösa. 
Maten
Om ni promenerar genom fiskebyn, se till att stanna till på byns enda bar, ”Coco Lodge”, som är uppbyggd av diverse drivved. Charmigare bar än så är svårt att hitta. Maten på Sivalai Resort är jättebra, missa inte deras alkoholfria Piña Colada. Den är beroendeframkallande. Vill ni prova på en fantastiskt god Panaeng, eller Chicken Satay, ska ni ta er till den anspråkslösa restaurangen på  Koh Mook Resort, som ligger på inte ens 10 min gångavstånd från Sivalai Resort. Ni kommer inte bli besvikna, det lovar jag!

Sugen på en kall dricka? Stanna till på "Coco Lodge".
Jag brukar inte ens hinna äta upp lunchen innan jag börjar planera för vad jag ska äta till middag.
Chicken Panaeng.
Emerald Cave
Koh Mook är egentligen mest känd för sin unika ”piratgrotta”, den så kallade Emerald Cave (hos thailändarna går den under namnet ”Tham Morakot”). När vår hyrda longtailboat stannade till vid turistattraktionen trodde jag vi hade kommit fel. Utifrån ser det inte mycket ut för världen. Efter att ha simmat in i en trång passage, simmar man en sträcka på ungefär 80 meter i mörka gångar. Guide rekommenderas, har man inte koll på tidvattnet kan man bli instängd i grottan. Efter att ha simmat i mörkret uppdagas plötsligt ett sceneri som skulle platsa i vilken Indiana Jones rulle som helst. De trånga och mörka gångarna mynnar ut i en sagolik lagun, med branta klippor längs sidorna som reser sig högt upp mot himlen. Från en krater skiner solen ner på det glittrande vattnet, och jag får stanna till och dra efter andan.

Ryktet säger att piraterna använde grottan för att förvara sina skatter, som de rövat från förbipasserande skepp. Med tidvattnets hjälp blev grottan det perfekta gömstället för piraternas erövringar. Lider ni av klaustrofobi kanske ni helst stannar kvar på båten, men även där kommer ni få uppleva en syn ni sent kommer glömma. Jodå, jag pratar om de 100 japanerna i flytvästar, som krampaktigt håller i varandra på led i vattnet, samtidigt som de försöker fota allt och alla med sina vattentäta kameror.

Japaner i långa led, på väg ut från Emerald Cave.

Utflykter
Vi reste till Koh Mook för att njuta av sol och bad, äta gott och bara vara. För er som snabbt blir rastlösa finns det alternativ till dessa lugna aktiviteter. Vill ni ha äventyr- ta en tur med en av öns tuktukar, jag garanterar en spännande färd på slingriga vägar. Bilar finns det inga på ön. Se också till att ta er ut till någon, eller några, av alla öarna som ligger i närheten, som Koh Rock, Koh Ma, Koh Chuek eller Koh Waen. Här kan ni njuta av både bra snorkling och dykning. Högsäsong på ön är mellan december till april.

Livet är härligt.
Kristallklart vatten, vi har all anledning att se glada ut.
Palmer, sand och turkost vatten. Välkommen till Thailand.
När jag kommer tillbaka till Sverige, och vintern med dess kyla åter sänker sig över vår fjällhöga nord, kommer jag blunda och drömma mig tillbaka. Dit, till Den Perfekta Sandstranden. Tänk att jag hittade den ändå!

Solnedgång i paradiset.

13 kommentarer:

Monica sa...

Så underbart det låter! För en stund slutade jag frysa och kände att jag nästan, nästan var där med er. Kram!

Mimmi sa...

Tack för beskrivningen.. Jag håller med föregående talare. Det är så roligt att ta del av era äventyr. Det där med att resa i tanken är inte så dumt, det heller;)

Örjan sa...

Jag hade en person som gäspade framför mig då vi trängdes på tunnelbanan...hans mun påminner lite om grottan du beskriver - ser ut att vara ett riktigt nice ställe :)

johanna sa...

hur mycket rabatt på er resa fick du för detta fina reklaminlägg?!! :)
men annars är det ju underbart.

Sigrid sa...

Underbart!

Annika/Resfredag sa...

Tillbaka på Koh Lanta igen. Här känner vi oss hemma! Johanna, om det ändå vore så väl att vi fick rabatt... Sanden vinner alla gånger om, med eller utan "reklam". :)

Anonym sa...

Underbart resmål och underbart skrivet! Jag vill resa dit vips! Tack för tips! Marianne

Marguerite sa...

snygga ben!

Camilla sa...

Vad otroligt skönt ni har det! Vi känner igen många av platserna du nämner. Men grottan var vi aldrig i så....nu måste vi också tillbaka.... Ni ser så fina , bruna och lyckliga ut!!

Pierre, Jenny och Elliot sa...

Kul att ni hittade dit och att ni hade det så bra:-) Grattis till resereportaget! Det är du värd!!! Kram Jenny & Pierre

Anonym sa...

... und damit erklärt sich der etwas andere Stil ( ;
Herzlichen Glückwunsch Du kleine Reise-Nimmer-Satt!

Anonym sa...

Underbara Koh Muuk, här var jag första gången för 8 år sedan. Då var det inte några charter resor hit. Bodde i en babu hydda med altan som låg direkt på stranden. Vi var helt ensamma till smaragdgrottan och man kunde bara ta sig till ön med longtail båt. Ett paradis!!! Var tillbaka för 4 år sedan och kände knappt igen mig. Massa turister, pooler och charter resenärer. Folk klagade på att det inte fanns ost på frukost buffén. :(

Bosse Lång sa...

Det var en fantastiskt skildring av en fantastisk ö. Ditt bloggande gör den verkligen rättvisa. Och du; Schyssta bilder!