fredag 2 december 2011

Värmande vinterfavorit!

Ni minns förra vintern va? Jag minns, och jag vill helst glömma. Jag kunde lika gärna ha gått i ide. Det var totalt mörker. Och kallt, så in i norden kallt. Elementen hemma var uppskruvade till max, ändå frös vi, hela vintern. Jag var mammaledig med en trotsande två-åring, och en liten nyfödd som bara ville amma. Skulle vi, mot förmodan, ta tag i projektet att gå ut, var jag genomsvettig innan jag ens hade fått på mig skorna. Något av barnen lyckades såklart bajsa i samma sekund som jag hade tagit på dem overallen.

Åh, vad kallt och skönt... inte.
Och sedan, när jag väl fått ut barnen, såg de ungefär så här glada ut (eller var det helt enkelt så att kylan gjorde att Sebbe inte kunde dra på smilbanden?) Hur som helst, det var i denna vevan jag och min man bestämde oss. Vi skulle inte klara av att stanna i Sverige ännu en vinter. Planerna på en utlandsvistelse fanns där, men när, hur och var? Efter en rejäl funderare bestämde vi oss för Koh Lanta, Thailand. Och - här är vi nu! Hur har vi det då, egentligen? Valde vi rätt? Kan man bo på Koh Lanta med en treåring och en ettåring och trivas? 

Jag och maken är rörande överens. JA! Det är fantastiskt här. Vi har äntligen hittat vår värmande vinterfavorit! Om någon av er funderar på att åka till Koh Lanta kommer här en liten snabbguide:

PACKNING: Vi bestämde oss för att vara här ett halvår, och det där med packning var inte helt lätt. I efterhand har vi insett att det mesta som finns att köpa i Sverige finns att köpa här. Föräldrar till vällingmonster (japp, det är vi det) bör absolut ta med sig massor av välling. Den thailändska vällingen är söt och sliskig, barnen vägrar dricka den. Badblöjor är ganska svårt att få tag på, ta med sådana! Svenska barnböcker skulle vi tagit med oss fler, det fick vi buda hit från Sverige. Och vi vuxna då? Ta med underkläder och badkläder. Det vill ni inte köpa här, det lovar jag. I vart fall inte inte om du är tjej. Jag drar strl M hemma, men här kommer jag knappt i ett par XXL. De thailändska kropparna ser helt enkelt inte ut som våra, det är bara att acceptera.

Packat och klart, redo för ett halvår på Koh Lanta!
SOL OCH BAD: Solkräm här är dyrt, minst lika dyrt som i Sverige. Det är varmt på Koh Lanta, runt 30-32 grader varje dag under högsäsong (dec-mars). Ladda upp med bra badkläder till barnen, en "surfingdräkt" med tillhörande badmössa är nästan ett måste för de allra minsta. Håll er inne mitt på dagen, eller i skuggan, så gör alla äkta thailändare. Barn blir uttorkade på ett litet kick, så glöm inte fylla på med vätska, heeeela tiden! Om barnen inte vill dricka, ladda upp med en och annan vattenmelon, det brukar funka. 

Solhatt på!
MATEN: Det är fantastiskt god mat här på ön. Men, ju längre söderut i Thailand man kommer, desto starkare blir maten! Koh Lanta ligger ganska långt söderut, och det märks. Vill ni undvika att få alltför starkt kryddad mat, be att få maten "Mai Pet" (inte stark). Det funkar för det mesta (dock inte på vår lokala restaurang. Vi har beställt "Chicken Cashew Mai Pet" jag-vet-inte-hur-många-gånger, och trots att vi säger till varje gång envisas de med att göra den alldeles för stark). 

I början av vår vistelse var vi lite halvrädda för att ta barnen till "hål-i-väggen-restauranger", men nu ger vi barnen nästan all mat vi själva äter. Att så många svenskar åker hit till Koh Lanta är ett säkert tecken på att maten är bra, och att folk inte blir magsjuka så ofta. Vi har varit här i två månader nu, och har klarat oss utan några som helst problem. Passa på att njut av fisk och skaldjur - Koh Lanta är känt för sin "Sea Food". Våga testa nya saker, även om det kanske inte "låter så gott" på menyn. 

Fantastiskt goda räkor, nyfångade för dagen!
ATT TA SIG RUNT PÅ ÖN: Tuk-tuk förare finns det gott om, taxibilar också. Var beredda på att pruta lite på priset, och hör er för om taxan innan ni åker iväg! När man frågar hur mycket det kostar, får man ofta svaret tillbaka "How much you pay"? Vi började med att hyra en tuk-tuk när vi kom, men tyckte inte riktigt det kändes stabilt att köra omkring på en sådan. Nu hyr vi moppe istället, och tar en taxi tuk-tuk om vi ska någonstans hela familjen.

Om ni åker hit utan barn, skippa tuk-tuk helt, och hyr "motorbike" istället. Det är det absolut bästa sättet att uppleva Koh Lanta på! Häromveckan tog vi mopparna tillsammans med goda vänner, utan direkt resplan. Vi åkte kors och tvärs över ön, och hittade riktigt fina smultronställen, som vi aldrig hade upptäckt med en tuk-tuk.

Vi hamnade till slut på ett gummiplantage, lååångt bort från huvudvägen.
ATT GÖRA: Vi får frågan hela tiden, "men-vad-gör-ni-egentligen-hela-dagarna"? Tja, ungefär så här ser våra dagar på Koh Lanta ut:Vi njuter av solnedgångar vid stranden "Long Beach" där vi bor...


tar mopparna ner till vår absoluta favoritstrand på ön: "Klong Nin Beach"...


fascineras av elefanter som dyker upp från ingenstans, som om det vore den mest naturliga sak i hela världen...


 tar båtturer ut till närliggande öar (och det finns många, tro mig!)...


skrattar åt tokiga apor som håller till på "Monkey School"...


njuter av att vara en familj...


 och bälgar i oss fruktshakes...
Några frågor på det?

_______________________________________

Mamma, detta är delvis tänkt som ett inlägg till dig. Nu tar du och bokar en resa hit. (Be far sälja lite skog eller nåt!?) Vi hoppas få se dig här i januari. Och alla ni andra, ni är såklart också välkomna!

11 kommentarer:

Micke P sa...

sluta blogga de e för najs hela tiden

Annica J sa...

må bäst!.......... det var jag;-) Härligt Annica!

Mamma sa...

Kan jag låta bli att komma???

Marguerite sa...

ja men då kommer vi nästa vinter då, gärna ett halvår, då vet vi vad vi ska göra , tack för en superb guide!

Maria Olsson sa...

Ska vi byta hus med varandra???

Peter Håkansson sa...

Skruva ner temperaturen 6-7 grader så kommer vi kanske också.

Rebecca sa...

åååååååååh...

Linda sa...

Så härligt, jag blir allt sugen...

johanna sa...

LIVET ÄR HÄRLIGT.

Monica sa...

Ja, ni lyckades! Det måste vara det där med mopparna som lockar mamma mest... :)

Didem W sa...

det du skrev sist var som att jag läste mig själv :)) vi hade exakt samma känslor, därav alla turkland resor om du förstår :)