torsdag 7 augusti 2014

Paleopaj och linssoppa


Jodå, visst hände det till slut. Det berömda "hjälp-semestern-börjar-ta-slut-och-jag-börjar-jobba-på-måndag"-syndromet slog till med full kraft. Detta resulterade i en supereffektiv dag med bland annat flera nygjorda matlådor i frysen. Tanken är att hösten ska kickas igång med hälsan i fokus - och maten därefter.

Under perioder har jag testat Paleoinspirerad kost, vilket jag verkligen kan rekommendera (här kan du läsa mer om Paleo). I bloggen "Under vårt tak"" hittar man massor av spännande och goda Paleorecept. Jag har fastnat för deras mejerifria pajdegsrecept (receptet är taget härifrån)

PALEOPAJSDEG

Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
1/2 del skalade sesamfrön
1 msk psyllium (fiberhusk)
1 tsk havssalt
40 g kokosolja
1 ägg

To do:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mixa mandelmjöl och skalade sesamfrön i en matberedare med knivbladen.
3. Tillsätt psyllium, havssalt, kokosolja och ägget och mixa igen till en deg.
4. Tryck ut degen i en form och nagga med en gaffel.
5. Förgrädda pajskalet i ca 10 min tills det fått lite färg.

Och fyllning då? Jag tog det som jag hade hemma: oliver, fetaost, broccoli, soltorkade tomater och skinka. Över detta hällde jag en vanlig äggstanning på 2 ägg och 2 dl mjölk - och gräddade i 175 grader tills stanningen stelnade. Både jag och Tobias tycker pajen är jättegod, däremot är den inte så uppskattad hos barnen. De fick istället äta linssoppa, på det här receptet från Tasteline.

LINSSOPPA

Ingredienser:

2 msk olja
2 st gula lökar
3 dl röda linser
1 msk curry
4 st morötter
2 tärningar grönsaksbuljong
1,7 dl vatten
salt peppar
(ev 1 lagerblad)

To do:
1. Skala och strimla morötterna fint. Skala, finhacka och fräs lök och strimlade morötter tillsammans med curry i oljan.
2. Skölj linserna och tillsätt dem.
3. Häll på vatten, buljong (och ev lagerblad) och koka i ca 10 min eller tills linserna är mjuka.
4. Smaka av med salt och peppar.

********

Resterna av dagens köksfrenesi åker direkt in i frysen för att rädda upp vardagen framöver. Ett bra tips för att spara plats i frysen är att frysa in soppan i fryspåsar. Nu fortsätter kvällen i köket: müsli, lax i kokosmjölk och knäckebröd står på schemat!

Inga kommentarer: