fredag 23 maj 2014

Resfredag: Frågor och svar om longstay i Thailand

Trots att det nu är drygt två år sedan vi kom hem från vårt halvårslånga äventyr i Thailand, får jag fortfarande massor av frågor från er läsare som planerar att göra en "thaimout" i paradiset på andra sidan jorden.


Jag har försökt sammanställa några av de vanligaste frågorna, och mina svar. Som ni förstår utgår svaren från vår familjs erfarenheter, och jag har därför valt att nämna de företag/märken etc. som just vi använde oss av, är nöjda med och därför kan rekommendera till andra.

BILJETTER?
Nu för tiden finns det massor av bra söksajter att använda sig för att hitta bra och prisvärda flygbiljetter. Jag brukar t.ex. använda mig av Momondo eller Skyscanner. Eftersom vi själva behövde ha en öppen biljett kunde vi dock inte boka online. Vi valde istället att vända oss till Resias huvudkontor och bokade våra flygbiljetterna via dem. Slutsumman hamnade på ca. 26 000 SEK ToR Köpenhamn-Phuket för två vuxna och två barn. Jämför priser och rutter, ta inte första bästa!

BLÖJOR/VÄLLING/BARNMAT?
Många undrar hur det fungerar med praktiska saker på plats när man reser med små barn. Det här är såklart olika beroende på vart ni befinner er i Thailand, och hur länge ni planerar att vara borta. Vi hade vår "bas" på Koh Lanta, och där fanns det mesta vi behövde för att känna oss hemma. Det överdrivet bästa blöjmärket, som finns att köpa även på Seven Eleven, är Mamy Poko. Jag föredrar nästan dem framför Libero och Pampers. Vad gäller välling skulle jag däremot rekommendera er att ladda upp med sådan från Sverige. Varianterna som finns att köpa i Thailand är sötare, och känns heller inte lika "rejäla" som de svenska märkena (men är väl också en vanesak). Barnmat då? Jo, det finns att köpa burkmat i de flesta matbutiker/Seven Eleven, men var beredd på att det inte direkt kommer att finnas "köttbullar och potatismos" att välja på.

BOENDE?
Det här beror såklart också på vilken typ av resa ni är ute efter, och hur länge ni tänker vara borta. Väljer ni att resa över högsäsong (december-januari) måste ni vara beredda att betala därefter. Lågsäsong kan ni däremot hitta riktigt bra boendepriser. Vår familj valde att hyra ett hus på Sai Naam Lanta under hela vår vistelse, där vi fullkomligt stormtrivdes. Jag kan också rekommendera Slow Down. Dessa ställen ska man dock inte välja om man åker iväg för att slippa svenska familjer - det ska man vara väl medveten om! På Koh Lanta finns två svenska skolor, vilket gör att det vimlar av svenskar på ön.

FÖRSÄKRINGAR?
Ofta ingår en reseförsäkring i din hemförsäkring, men ska du vara borta en längre period bör du försäkra dig på annat sätt. Vi valde att använda oss av Länsförsäkringar Blekinge, som var väldigt hjälpsamma.

MYGGOR?
Vi, och många med oss, kände alltid en viss oro för Denguefeber. Oron var inte obefogad, vi såg flera fall under vår tid på Koh Lanta. Under vår tid var det dock bara ungdomar och vuxna som drabbades, jag hörde inte ett enda fall som drabbat barn. Denguefeber smittar via denguemyggen, som är aktiva på dagtid. Se till att ha med er myggnät till vagnen. Myggmedel "MYGGA" från Apoteket är också bra, med det finns också utmärkta varianter att köpa på apoteken i Thailand. Några exempel på symptom för denguefeber kan vara rödsprängda ögon, hög feber med frossa och svettningar, huvudvärk/värk bakom ögonen och kraftig värk i musklerna. Se hellre till att kontakta läkare en gång för mycket, än en gång för lite!

SOL OCH VÄRME?
Oavsett om du är stor eller liten bör du vara jätteförsiktig med solen. Våra barn fick båda värmeutslag i början, vilket yttrade sig som små prickar över hela kroppen. Dessa utslag försvann efter bara några veckor. Vi var noga med att skydda hela familjen från alltför mycket sol och smörjde alltid in både och själva och barnen innan vi skulle gå ut. Dessutom undvek vi alltid att vara i solen mitt på dagen.

VACCIN?
Här låter jag er själva avgöra vad som är nödvändigt och inte. Vi rådgjorde med VaccinDirekt, och valde att vaccinera oss för Hepatit A och B. Och ja, det är dyrt att vaccinera sig!

VISUM?
Om man reser in till Thailand med flyg och stannar mindre än trettio dagar behövs inget visum. Vad gäller själva ansökningsförfarandet har reglerna tydligen hunnit ändra sig sedan vi var där sist. Ska man stanna längre än 30 dagar rekommenderar jag er att gå in på Alla Visum - Thailand för att läsa mer om vad som gäller nu.

*********

I övrigt har jag flera gånger fått frågan om vi inte råkade ut för några "missöden" när vi var borta. Och nej, förutom att jag svimmade och fick en hjärnskakning (en längre period av magsjuka i kombination med lite andra konstigheter), råkade vi inte ut för en enda tråkighet. Det var utan tvekan det bästa halvåret vår familj någonsin har upplevt! Kommer vi göra det igen? Åh, det hoppas vi. Varje dag.


Koh Rok, Thailand.

4 kommentarer:

Anonym sa...

mmmhhh ... und was ist mit Militärmusik und Ausgangssperre?

Annika/Resfredag sa...

Nicht auf Koh Lanta... aber ja, es ist sehr traurig. :(

Anna sa...

Hej, hittade din blogg genom en grupp på fb häromdagen och har efter det blivit helt inne på att göra en thaimout med min lilla familj. Planerar nu för fullt och planen är att åka 2016 än så länge. Så tack för den drömmen och planeringen jag nu får börja med. ;) en av de stora sakerna är ju så klart boendet, och ert ser ju magiskt ut. Men svårt att veta om det kan finnas kvar i planeringen när det inte står priser på deras sida förstår om ni inte vill avslöja vad ni betalade men vill ändå passa på att fråga vad det ta för boendet? På ett ungefär iaf... :) kram

Annika/Resfredag sa...

Underbart att höra Anna! Vi pratar om vår tid i Thailand nästan varje vecka, det var magiskt! Visst, det är en (hel) del planering, men oj så värt det! Och personligen tycker jag planeringen var en del av hela upplevelsen, kul att ha något att se fram emot och drömma om! Boende ja, det beror på när ni åker och hur länge ni stannar! Stället vi bodde på har också bytt ägare sedan vi var där, så priserna har med stor sannolikt ändrats. Mitt råd är att höra av er direkt till dem. Lycka till, och hör gärna av dig om du har fler frågor!