fredag 21 februari 2014

Resfredag: Stockholm runt - Fem sevärdheter du inte får missa!

I New York råder rojalistisk yra i dag, nu vill alla amerikanare veta mer om den nyfödda lilla prinsessan som nu ”på riktigt” binder samman Sverige och USA. (Vore det förresten inte lite häftigt om prinsessan döps till Svea?) Jag skulle tro att amerikanarna blir ännu mer angelägna om att åka till Stockholm, ”Mälardrottningen”, framöver. För den som besöker Stockholm för första gången finns det några sevärdheter som bör prioriteras.

För att vara oberoende av lokaltrafiken kan du självklart hyra bil i Stockholm. För att få en hint av prinsessan Madeleines bakgrund bör man styra bilen till Drottningholms slott, där kungafamiljen bor. Andra tips i kungafamiljens spår? Det finns många, här är några exempel.

Gamla Stan
Stockholm grundades under 1200-talet och stadens gamla stadskärna är välbevarad, med hus i gult, rött och orange från 1600- och 1700-talet. I Gamla Stan finns också Stortorget, stadens äldsta torg, med sina caféer, Storkyrkan och Kungliga Slottet. Missa inte vaktavlösningen runt omkring slottet och i slottsgården, det är riktigt mäktigt. Låt dig också fascineras av Gamla Stans smala gränder (här har många nykära par pussat på varandra). Min favoritgränd är Mårten Trotzigs Gränd - bara runt 90 cm bred och Stockholms smalaste gränd.

Ettårsdagen, obligatoriska pussar i Gamla Stan.

Kungliga Slottet
Även om jag personligen började gråta första gången jag såg slottet (jag var sju år, förväntade mig tinnar, torn, guld och marmor, inte en brun kloss!), är det definitivt värt ett besök. Slottet är idag kungens, Carl XIV Gustaf, arbetsplats och byggdes under 1700-talet efter att det gamla slottet Tre Kronor förstördes i en brand. Du kan lära känna slottets historia i Museum Tre Kronor eller göra en guidad visning i representationsvåningarna eller rikssalen. Här visas bland annat interiör från 1700-talet. Kungliga Slottet har över 600 rum och är ett av Europas största slott.

På väg till vaktavlösning på slottet tillsammans med ett par fina göteborgare.

Skansen
Kungafamiljen har ett särskilt öga till Skansen, världens äldsta friluftsmuseum, som ligger på vackra Djurgården. Här visas det gamla Sverige i miniatyr, äldre hus, fäbodar och stugor från alla Sveriges län har transporterats hit. Du kan lära dig om svenska traditioner som genom skådespelarna, som har tidstypiska kläder, och titta på nordiska djur i djurhägnet samt äta på restaurang. Här kan man också fira svenska högtider som midsommar och jul. Djurgården var kunglig jaktmark under medeltiden och den gröna karaktären har bevarats.

En sak ni inte får missa - sockerkringlorna på Skansens bageri.

Vasamuseet
Är man på Djurgården bör definitivt ett besök på Vasamuseet planeras in. Regalskeppet Vasa sjönk redan under sin jungfruseglats i Stockholms hamn 1628. Bärgningen lyckades inte förrän över 300 år senare och Vasa är idag världens enda bevarade skepp från 1600-talet. Skeppet visas i hela sin stolthet och över 90 procent är originaldelar. Vasamuseet, som passar lika bra för vuxna som för barn, är Nordens mest besökta museum. Visningar äger rum året runt.

Ett annat imponerande skepp på Djurgården, Ostindiefararen på besök inför Kronprinsessans bröllop.

Denna häftiga byggnad, med de tre kronorna som signum, kännetecknar Stockholm. Här kan du gå guidade visningar som tar dig till Blå hallen och den Gyllene salen med sin karaktäristiska guldmosaik. Stadshustornet är 106 meter högt, men är bara tillgängligt under sommaren. Har du inte gjort det förr, kommer du här definitivt att utbrista både ”oooh” och ”aaaah” med anledning av den fantastiska utsikten över stadens öar och vattendrag.

Stockholmsvy från luftballong, med gröna Djurgården i mitten. Fast vad hände med den blåa himlen?

Så ja. Chris O´Neill kan vara stolt! Han har gift sig med en prinsessa som råkar representera världens (ja, jag får vara partisk) vackraste huvudstad!

OBS: Inlägget är sponsrat!

2 kommentarer:

Towe sa...

Och missa för guds skull inte södermalm och skärgården :)

Annika/Resfredag sa...

Håller med till 100 procent. Det finns massor av saker jag vill tipsa om, får ta det i ett (eller flera!) andra inlägg! :)