fredag 19 april 2013

Resfredag: Weekend i Tallinn

Förra helgen spenderade jag alltså i Tallinn tillsammans med en kompis. Trots att planen om att "möta våren i Europa" inte riktigt gick som den skulle (hu!), var vi riktigt nöjda med upplevelsen av Tallinn - speciellt Gamla Stan. Det är inte för inte Tallinns urgamla stadskärna finns med på Unescos världsarvslista


Tallinn är känt för sina fina hantverk, och efter att länge och väl ha funderat på huruvida jag skulle köpa en varm skinnmössa eller ett par morgontofflor, föll valet till slut på morgontofflorna. 


Staden har en spännande historia, med bland annat tyskt, nordiskt och ryskt styre under perioder. Inte minst märks det på stadens arkitektur - där ryska kupolkyrkor blandas med tidstypiska hansabyggnader.


Stadens ringmur var på 1500-talet en av de starkaste befästningarna i Europa, och är i stort sett helt bevarad.


Alltså, om ni bara ska äta en enda sak i Tallinn måste det bli en pavlova på det anrika fiket från 1864 - "Maiasmook Café". Smakupplevelsen tillsammans med den vackra inredningen blir en oslagbar kombination.


Ett besök på Estlands historiska museum, beläget i "Stora gillets hus", är ett utmärkt sätt att på ett snabbt och snyggt sätt få en överblick över landet och dess historia.


Runt Rådhustorget vimlar det av vackra byggnader...


... och utanför självaste rådhuset kan man köpa älgsoppa för två euro (om man nu skulle känna sig sugen på det!? Jag menar, för mig var valet mellan pavlova vs älgsoppa inte jättesvårt.)


Förutom hantverk är Tallinn känt för sin marsipan. Både Tallinn och Lübeck är övertygade om att marsipan i själva verket härstammar från deras respektive stad, men ingen vet säkert. Nåväl, oberoende av varifrån den kommer ifrån, kunde jag nöjd och belåten (och mätt!) konstatera att Tallinn kan det där med marsipanpraliner.
***
Tallinn är helt klart ett weekendresmål som jag skulle rekommendera till både gammal och ung. Prismässigt kan man undan riktigt billigt. Vi bokade biljetter med Ryan Air för drygt en femhundralapp per person tur och retur. Flygresan går på drygt en timme, lika lång tid som det tar för mig att flyga ner hem till Blekinge! Och boende? Nja, trots att Olevi Residents såg riktigt mysigt ut på hemsidan, förstår jag nu varför boendet var så pass billigt som 200 kr/natt. Jag skulle kanske inte rekommendera det hotellet i första hand. Läget var dock fantastiskt, mitt inne i Gamla Stan. Mer tips om Tallinn kommer framöver, jag tror att vi nöjer oss så här för denna gången.

6 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Jättefina bilder! Jag blir faktiskt sugen på att besöka Tallinn igen. Jag har som sagt varit där flera gånger, men det är länge sen nu. Och jag inser att saker hunnit bli modernare... När vi var där såg fiken (och det de säljer) inte så där modernt ut. På restaurangerna minns jag också att man först försökte beställa en rätt (tyvärr den är slut), sedan provade man nästa (tyvärr slut) osv tills man gav upp och frågade,ok vad har ni? ;)

Mimmi sa...

Fina bilder! Det ser så mysigt.

Annika/Resfredag sa...

Tack hörrni!. Och ja Helena, tror det hunnit hända en del sedan du var där. Jättenöjd med utbud på mat (och inte minst fika! :)

Sigrid sa...

Vilka fina bilder! Man kanske skulle ta en weekend till Tallin...

Unknown sa...

yeezy boost 350
michael kors outlet store
nike huarache
yeezy sneakers
air force 1
nike polo
michael kors handbags
nike dunks shoes
light up shoes
nike air max

Unknown sa...

carolina panthers jersey
los angeles lakers jerseys
nike factory outlet
jaguars jersey
cheap jordans
true religion outlet
air jordan 8
replica watches
replica rolex
true religion jeans