fredag 22 februari 2013

Resfredag: Boende och mat i Istanbul

Tidigare i bloggen har jag skrivit flera inlägg om det fantastiska Istanbul, som jag besökte tillsammans med min syster för snart ett år sedan. När jag scrollade genom inläggen såg jag att det saknades ett inlägg om "Boende och mat". Tydligen är Istanbul ett av de hetaste weekendresmålen även i år - och jag förstår varför. Den spännande mixen av Europa och Asien är verkligen unik.



Boende

Om det är första gången du besöker Istanbul, och vill ha nära till sevärdheterna, bör du bo i närheten av Sultanahmet. Om du är mer intresserad av nattliv och shopping kanske du istället vill bo på andra sidan viken, i området nära den berömda shoppinggatan Istiklal; shopping- och nöjesgatan som pulserar av trendiga restauranger, butiker, gatumusikanter och nattklubbar.

Vi bodde på The Peak Hotel i stadsdelen Beyoglu. Vi var mer än nöjda med vårt hotell som hade fina och fräscha rum. Rummen var väl genomtänkta och hade snygg design. Det bästa med hotellvistelsen var ändå frukostbuffén. Det var en av de bästa frukostbufférna jag har ätit, och jag skulle kunna tänka mig att återvända till Istanbul bara för att uppleva hotellets frukost. The Peak Hotel ligger på en parallellgata till Istiklal.



Mat

En sak är säker, du behöver aldrig gå hungrig i Istanbul! Överallt trängs restauranger med caféer och matstånd längs med och på gatorna. De små vagnarna i varje gatuhörn erbjuder bland annat popcorn, vattenmelon, rostade kastanjer och såklart - "simik" (sesamkrans, turkarnas motsvarighet till fransmännens baguetter.) Se till att äta din simik med ett tjockt lager getost, det förhöjer smakupplevelsen! 

Inkastarna är påstridiga, men inte otrevliga. Om du lär dig några turkiska fraser får du garanterat många leenden tillbaka när du vänligt men bestämt tackar nej till en titt i menyn.




Gillar du fisk? Ta dig till Galatabron, och sätt dig vid någon av restaurangerna under bron. Här hittar man några av stans bästa fiskrestauranger. För fiskfantasterna är fiskmackan "Balik-ekmek" (friterad fisk med lök och tomat) ett måste. Det finns även ansjovismackor, som dock bara serveras under höst/vinter.



Går man vägen från Sultanahmet ner mot Eminönü finns ett par mysiga meze-restauranger där man sitter på kuddar på golvet och äter. På en av dessa restauranger beställde vi en fantastiskt god turkisk pannkaka, "Gozleme" fylld med spenat, potatis, fetaost och lök. Kom ihåg att det är mer regel än undantag att innan huvudmålet beställa in några smårätter, meze.

Missa heller inte att prova den berömda Dönerkebaben. Vi från Sverige är vana vid att kebaben serveras med massor av sås, vilket dock inte verkar vara fallet i Turkiet (i vart fall inte de ställena vi gick till.) Såsälskare rekommenderas istället att beställa extra sås vid sidan av.

Sist, men inte minst, har vi de oemotståndliga våfflorna! Ah, de smakar som en bit av himlen. Nygräddade, med ett tjockt lager nutella och toppade med banan, kiwi och jordgubbar är denna måltid (okej då, efterrätt) svårslagen.

***

Är du intresserad av att läsa mer om Istanbul? Här kan du läsa mer: Basilikacisternen och TopkapiBlå Moskén och Hagia SofiaShopping och sötsaker i Istanbul och, sist men inte minst, min artikel i Vings Värld.

4 kommentarer:

Rosita sa...

Såå kul, ni bodde på samma hotell där jag och mina 6 väninnor ska bo i mars!! Nu ska jag läsa Istanbul-inspiration och tips hos dig, och vidarbefodra till väninnorna. Längtar!

Må så gott och trevlig helg,
Rosita

Lisa sa...

Extremt extra kul med detta inlägg just idag!
Vi har bestämt vinterns resrutt och första stopp väntas bli just Istanbul. Därmed, Näe, inte Brasilien.. Kan du gissa vart?! ;)

Annika/Resfredag sa...

Åh, vad kul Rosita! Ni har valt helt rätt hotell!

Och Lisa, hjälp vad spännande. Gissar på Asien. Men vart? Hm... Åh, avundsjuk.

Unknown sa...

carolina panthers jersey
los angeles lakers jerseys
nike factory outlet
jaguars jersey
cheap jordans
true religion outlet
air jordan 8
replica watches
replica rolex
true religion jeans