onsdag 18 april 2012

Four Island Tour

Det finns vissa "måsten" att avverka på Ko Lanta. En av dem är utflykten "Four Island Tour". Vi har testat att åka både med longtailboat och vanlig passagerarfärja - men man kan också välja det dyrare alternativet speedboat. Vi var jättenöjda med longtail-alternativet. Kostar bara 800 baht (ca 200 SEK) för en heldag ute på havet. Lunch, dricka och frukt ingår i priset. 

Det ingår lite olika öar, beroende på vilken båttur man tar. Våra turer innefattade Ko Kradan, Ko Mook, Ko Ngai och Ko Maa. Båten gör också ett par stopp för snorkling. Turens höjdpunkt är stoppet vid "Emerald Cave", som jag även skrivit lite mer om här


Bilderna nedan är från tre (!) olika tillfällen. Motorljudet på longtailbåten är högt, hörde knappt mig själv tänka. Å andra sidan somnade jag ganska gott, vaggad av dunkandet från motorn i kombination med thailändska sjösjukepiller...


De här klipporna, som liksom reser sig ur havet, är karaktäristiska för övärlden i Thailand.


Kaptenen i egen hög person. Hans fru hade stått hela morgonen för att tillaga vår lunch, som togs med i stora plastbyttor. Det såg inte mycket ut för världen, men skenet bedrog. Vi fick avnjuta ljuvligt god kyckling i kokosmjölk, och en massa grönsaker. Pricken på i:et var den färskt uppskurna ananasen och melonen. Mat smakar som bäst efter en dag på havet.


Tobias verkar ganska nöjd med utflykten.


Vår goda lunch intogs på en av paradisstränderna.


Schysta vyer.


Här kan ni själva läsa den spännande historien om "Emerald Cave", också kallad "Tham Morakot", som är en (inte längre så) hemlig lagun/grotta. Att simma i en bäcksvart tunnel är läskigare än man kan tro. Särskilt när man tycker sig se fladdermöss överallt. Tur att det finns massor med galna japaner som tjoar och sjunger kampsånger i långa led så man inte känner sig ensam. Hm...


Hannah in action.


Mitt första besök i "Emerald Cave" var verkligen en wow-upplevelse. Det kändes som en helt ny värld öppnade sig när man skymtade solljuset i tunneln. Men, då var vi inte alls många personer på plats. Vattnet var turkosblått, och det var verkligen magiskt. När jag ett par månader senare gjorde samma utflykt blev jag besviken, och nästan lite ledsen. Det fullkomligt kryllande av båtar och folk utanför ingången till grottan, och vattnet inne i lagunen var brunfärgat.


Ja, ni ser ju själva. Jag glömde nästan bort att kolla in grottan, och var istället fascinerad av alla högljudda japaneser. Ett hett tips är att INTE göra denna utflykten på helgerna, då är det tydligen som mest folk.


Min fokus vid det andra besöket gick till att fundera på varför japaner inte kan simma - utan ligger och sprattlar i långa led samtidigt som någon från båten utanför drar in dem i rep. Någon som vet?
_____________________________________________

Nåväl, sammantaget är det en bra utflykt, som jag absolut kan rekommendera!