lördag 12 november 2011

Säsongen kan börja!I veckan hade vi fin-främmat här. Fem munkar kom hit för att "inviga" vårt område, Sai Naam, inför den nya säsongen. Munkarna bad bland annat om att att eventuella onda andar skulle försvinna, och så passade de på att be om "healthy and wealthy". Denna procedur görs inför varje säsong. (På Koh Lanta är 60 procent av befolkningen buddister, resten är muslimer.)

Häromdagen fick jag höra att thailändarna som är anställda på dyk-båtarna också kör en liknande ceremoni.  Båten smyckas med blommor och så "offras" till exempel sprit, cigaretter och mat. Datumet väljs ut med stor precision. Om detta görs på riktigt sätt, kommer de som är anställda på båten att göra ett bra jobb hela säsongen. Om västerlänningarna (som oftast äger dyk-båtarna) däremot inte bryr sig om att sig tid till denna ceremoni kommer arbetarna se allt som går snett som ett tecken på att inte båten har "invigts" på rätt sätt. Typ "Jaha, är motorn sönder? Men det är klart, det är bara för att vi inte körde ceremonin." "Dåligt väder? Japp, ännu ett tecken på att ni struntade i ceremonin."

Om jag strular till det på jobbet som ledare för vattengympan kan jag väl alltid skylla på att poolen inte har invigts på rätt sätt. Eller?

Inga kommentarer: