lördag 31 maj 2014

Room with a view


Det här är alltså utsikten från min syrras balkong! Vi är framme i Orem, Utah, efter många och långa timmar på vägarna. Barnen är helt fantastiska, med undantag från lite tjuriga miner från Julia då och då har de inte klagat en endaste gång. Vi hade räknat med många kisspauser längs vägen, men det är nog snarare jag än barnen som har bett om att få stanna då och då. Vägarna bjuder på häftiga vyer, särskilt i Nevada och södra Utah.

Vi kom hit någon gång efter lunch igår. Barnens kusiner (snart 18, 16 och 14 år), hade precis haft sina slutprov och var redo att underhålla sina småkusiner. Våra barn har längtat massor efter att få hänga med de coola äldre släktingarna, och det har varit high life sedan vi kom.

Jag var nära att i vanlig ordning däcka på soffan efter middagen, men när min svåger föreslog en minihajk i bergen (Pleasant Grove) vaknade jag till. Barnen stannade med kusinerna, och vi vuxna tog bilen ca 15 min, parkerade, och började sedan knata upp, upp, upp. Min kondition är usel, men glömde av min höga puls när vi nådde ett ca 15 meter högt vattenfall. Wow! Tobias tog en snabbdusch (hu!), och sedan vandrade vi neråt igen. Behöver jag tillägga att jag somnade gott igår kväll? Idag väntar ytterligare hajk, denna gången med hela gänget. Lika bra att bättra på den där obefintliga kondisen en gång för alla...

fredag 30 maj 2014

Resfredag: Snapshots från Amsterdam

Dagens inlägg på resfredag.se:

Jag är ständigt på jakt efter den perfekta weekendstaden - och vårt Europa levererar gång på gång. Helgen spenderades i Amsterdam, detta myller av cyklar, kanaler och vackra byggnader. Jag har sällan upplevt så många trevliga fik på samma ställe och detta såg vi såklart till att utnyttja. Det kommer tips och utförligare rapport om Hollands huvudstad framöver, men först ska jag och min familj spendera några veckor i USA. Ni kan ju gissa att jag trivs med livet just nu!






Las Vegas, äntligen!


Imorse gick vi in på närmaste SevenEleven och bunkrade upp med frukost "american style", inklusive chips och Chocolate chip cookies. Jag kan nu inte lova att alla amerikanare alls käkar kakor och chips till frukost varje morgon, men vi kan ju alltid låtsas.

Vi stod i valet och kvalet om vi skulle stanna i LA någon dag, men bestämde oss för att göra det på hemvägen istället. Lika bra att dra ut på vägarna när barnen är peppade. Ca 4,5 timmar, och otaliga ökenlandskap senare, rullade vi ner taket på cabben och körde in på "The Strip". Las Vegas är galet. En låtsasstad mitt i öknen, full med spelsugna personer från jordens alla hörn. 


Utsikten från vårt hotell, Circus Circus, är en slags flygtornsliknande byggnad jag känner igen från någon film. Men vilken? Vet inte själv. Hotellet vi bor på ja... Man måste bara älska Google. Imorse surfade vi på "bästa hotellet Las Vegas barnfamiljer", och hittade en utmärkt tråd på Reseguiden där "Circus Circus" fick bra recensioner. Bokade på nätet, och här är vi nu! Det enorma hotellkomplexet kör föga förvånande cirkustema med allt vad det innebär, minus djur då. 


Mitt inne i en av spelhallarna (för barn, på de "riktiga" får inga personer under 21 år vistas), finns en scen med regelbundna uppträdanden från kl. 11 till 24. Vi hann se tre olika shower, med skickliga akrobater från bl.a. Kina och Ryssland. Jag frågade Tobias om det här möjligen är B- eller C-scenen för de som inte platsar i Circus Soleis föreställning, och lite så är det nog. Konkurrenserna är stenhård i Las Vegas.


Barnen fick välja diverse spel, och sällan har jag sett någon bli så lycklig över en ganska ful mjukboll som Julia... 


...fast vinsten i form av sockerchock a la USA gick också hem. Nerds är ett klassiskt amerikanskt godismärke, och obligatoriskt att smaka.

Ikväll skulle vi ha gjort "Las Vegas by night", men en viss mamma sabbade planerna genom att däcka på hotellsängen redan vid 18-snåret. När jag, några timmar senare, vaknade från koman (för ja, jag var nog ganska okontaktbar) hade både Tobias och barnen också hunnit somna. Graviditet + jetlag tog ut sin rätt till slut, hjälp vad trött jag var. Nu är jag piggare igen, men vad hjälper det när resten av familjen sover!? Imorgon är en ny dag, och vi har inte bråttom. Det här är livet!

torsdag 29 maj 2014

Los Angeles kl 04:15


Nu, efter otaliga timmar på resande fot, är vi installerade på "Century Inn" i utkanten av LA. Jetlaggade och vissa av oss en aning speedade, men väldigt, väldigt glada! Barnen klarade den 11 timmars flygresan exemplariskt, jag är så stolt över dem.

Hela resan har gått väldigt smidigt (Norwegians nya dreamlinerflygplan är riktigt fräscha och toppmoderna), och denna gången hade till och med biluthyraren gjort rätt. En svart Mustang, cab, kommer nu att vara vår följeslagare under ett par veckor. Vet inte om det var en slug plan av Tobias att hyra en bil med ungefär noll bagageutrymme, så värst mycket shopping verkar det nämligen inte få plats. 

Nu är klockan 13:15 i Sverige, och därmed 04:15 här. Både jag och barnen är klarvakna, och funderar på om det är läge att stiga upp. Vi är redo för Amerika!

tisdag 27 maj 2014

I morgon drar vi!


Eftersom vi gärna shoppar loss borta i USA, och därmed har ganska mycket plats i resväskorna på ditvägen, gäller det att fylla dem med väsentligheter som kan tänkas uppskattas "over there".

Jag har väntat på den här dagen länge. Nu återstår bara den där långa packningsprocessen, som vi inte hunnit påbörja än på grund av, ja, livet. Jag jobbade in i det sista, och ingen var gladare än jag när jag stängde datorn för dagen. Nu ska här semestras! Vi kommer att vara framme imorgon kl. 19 lokal tid (åker runt kl. 17 svensk tid). 11 timmars direktflyg (tack Norwegian!) till LA, hämta ut hyrbilen (cab, såklart, Tobias ville inte veta av något annat), och sedan raka vägen till ett hotell för att sova. Därefter är vi redo att ge oss ut på vägarna. Las Vegas blir förmodligen första riktiga delmålet. USA, here we come!

måndag 26 maj 2014

Back to reality


Påbörjade jobbdagens sista telefonmöte kl. 17:00, avslutade 3 timmar senare, scrollade längtansfullt igenom kollegornas Facebook-inlägg om VårRuset, fortsatte jobba några timmar till, åt onyttigheter för att hålla mig vaken framför datorskärmen, gick till tvärbana/pendeltåg för att bli upprörd över fyllebyltars jobbiga närmanden, satte mig på tåget och funderade på de oroväckande resultaten i EU-valet, och ja... väntar fortfarande på att få krypa ner i en varm säng.

En dag till, sedan sticker jag igen. Så här kan man ju inte ha det!

söndag 25 maj 2014

Pommes med majonnäs och andra trevligheter


Jag fick ju några tips på saker jag absolut inte fick missa i Amsterdam. Ett av dem var att käka pommes med majonnäs, för det gör ju tydligen "alla" holländare. Betyg? Det smakade helt okej, men fikat vi köpte efteråt var godare...


Ett annat tips jag fick var att hänga i området Museumplein - en lyckad kombo av gröna ytor, museum av alla slag, och allmänt skönt häng. Det passade oss perfekt, vi tog det ganska lugnt idag efter gårdagens marathonsightseeing av Amsterdams kvarter. Vilken lyx ändå, att få njuta av solen, av stämningen och att kunna strosa runt i småbutiker - hela tiden med känslan av att inte ha några "måsten".


...fast ett måste fanns ju ändå med på listan. Inköp av diverse lakritssorter. Det ska bli spännande att se hur de emottas i Amerikat senare i veckan.

För jo. Nu ska jag hem, packa om väskorna, och riva av ett par fullspäckade dagar på jobbet. På onsdag bär det nämligen av till Los Angeles, tjohoooo!

Tack Amsterdam för ett par ytterst fina dagar. Det här gör vi om tycker jag.

lördag 24 maj 2014

Att vakna i Amsterdam


Tänk att en dag kan kännas som en vecka! Att vakna en lördagmorgon i Amsterdam borde jag definitivt göra oftare. Mitt resesällskap är extremt morgonpigg, och fick mig att (nästan) helt frivilligt stiga upp kl 07:15 imorse. Ska man hinna uppleva en storstad över en ynka helg får man helt enkelt skippa snoozeträsket.

Hotellet, Piet Hein, var en lyckoträff. Granne med vackra Vondelpark, lagom avskilt, men ändå nära till allt man vill se och göra. Amsterdam är som gjort för promenader, och ja, cykelturer förståss. Det finns cyklar överallt. Alla cyklar.

Efter en gooood hotellfrukost (jag ÄLSKAR hotellfrukost!), tog vi en ca 30 min promenad till Anne Franks Hus. Vi var där strax efter de öppnade kl 09:00, men kön hade redan hunnit bli rekordlång. Vi köade i över en timme. Men jo, det var det faktiskt värt. 


Jag var rejält tagen efter besöket, och kunde än en gång konstatera hur lycklig jag är som har det så oförskämt bra. Dagen fortsatte med promenader, flera stopp på finfina fik, parkhäng, kanalbeskådande och beundrande av vackra, vackra byggnader. Amsterdam överträffar alla mina förväntningar. Det finns baksidor också, som i alla städer. Coffeeshops och levande skyltdockor i stringtrosor för att nämna ett par. Och så skräpet då. På T-centralen igår kväll möttes vi av överfulla soptunnor och allmän ofräschör...


... men det vägdes väl upp av tulpanerna på marknaden "Flowermarket".
In alles, en alldeles ovanligt fin dag. Har jag sagt att jag älskar att resa? Hm. Jag har nog gjort det. Men det tål att upprepas. 

fredag 23 maj 2014

Resfredag: Frågor och svar om longstay i Thailand

Trots att det nu är drygt två år sedan vi kom hem från vårt halvårslånga äventyr i Thailand, får jag fortfarande massor av frågor från er läsare som planerar att göra en "thaimout" i paradiset på andra sidan jorden.


Jag har försökt sammanställa några av de vanligaste frågorna, och mina svar. Som ni förstår utgår svaren från vår familjs erfarenheter, och jag har därför valt att nämna de företag/märken etc. som just vi använde oss av, är nöjda med och därför kan rekommendera till andra.

BILJETTER?
Nu för tiden finns det massor av bra söksajter att använda sig för att hitta bra och prisvärda flygbiljetter. Jag brukar t.ex. använda mig av Momondo eller Skyscanner. Eftersom vi själva behövde ha en öppen biljett kunde vi dock inte boka online. Vi valde istället att vända oss till Resias huvudkontor och bokade våra flygbiljetterna via dem. Slutsumman hamnade på ca. 26 000 SEK ToR Köpenhamn-Phuket för två vuxna och två barn. Jämför priser och rutter, ta inte första bästa!

BLÖJOR/VÄLLING/BARNMAT?
Många undrar hur det fungerar med praktiska saker på plats när man reser med små barn. Det här är såklart olika beroende på vart ni befinner er i Thailand, och hur länge ni planerar att vara borta. Vi hade vår "bas" på Koh Lanta, och där fanns det mesta vi behövde för att känna oss hemma. Det överdrivet bästa blöjmärket, som finns att köpa även på Seven Eleven, är Mamy Poko. Jag föredrar nästan dem framför Libero och Pampers. Vad gäller välling skulle jag däremot rekommendera er att ladda upp med sådan från Sverige. Varianterna som finns att köpa i Thailand är sötare, och känns heller inte lika "rejäla" som de svenska märkena (men är väl också en vanesak). Barnmat då? Jo, det finns att köpa burkmat i de flesta matbutiker/Seven Eleven, men var beredd på att det inte direkt kommer att finnas "köttbullar och potatismos" att välja på.

BOENDE?
Det här beror såklart också på vilken typ av resa ni är ute efter, och hur länge ni tänker vara borta. Väljer ni att resa över högsäsong (december-januari) måste ni vara beredda att betala därefter. Lågsäsong kan ni däremot hitta riktigt bra boendepriser. Vår familj valde att hyra ett hus på Sai Naam Lanta under hela vår vistelse, där vi fullkomligt stormtrivdes. Jag kan också rekommendera Slow Down. Dessa ställen ska man dock inte välja om man åker iväg för att slippa svenska familjer - det ska man vara väl medveten om! På Koh Lanta finns två svenska skolor, vilket gör att det vimlar av svenskar på ön.

FÖRSÄKRINGAR?
Ofta ingår en reseförsäkring i din hemförsäkring, men ska du vara borta en längre period bör du försäkra dig på annat sätt. Vi valde att använda oss av Länsförsäkringar Blekinge, som var väldigt hjälpsamma.

MYGGOR?
Vi, och många med oss, kände alltid en viss oro för Denguefeber. Oron var inte obefogad, vi såg flera fall under vår tid på Koh Lanta. Under vår tid var det dock bara ungdomar och vuxna som drabbades, jag hörde inte ett enda fall som drabbat barn. Denguefeber smittar via denguemyggen, som är aktiva på dagtid. Se till att ha med er myggnät till vagnen. Myggmedel "MYGGA" från Apoteket är också bra, med det finns också utmärkta varianter att köpa på apoteken i Thailand. Några exempel på symptom för denguefeber kan vara rödsprängda ögon, hög feber med frossa och svettningar, huvudvärk/värk bakom ögonen och kraftig värk i musklerna. Se hellre till att kontakta läkare en gång för mycket, än en gång för lite!

SOL OCH VÄRME?
Oavsett om du är stor eller liten bör du vara jätteförsiktig med solen. Våra barn fick båda värmeutslag i början, vilket yttrade sig som små prickar över hela kroppen. Dessa utslag försvann efter bara några veckor. Vi var noga med att skydda hela familjen från alltför mycket sol och smörjde alltid in både och själva och barnen innan vi skulle gå ut. Dessutom undvek vi alltid att vara i solen mitt på dagen.

VACCIN?
Här låter jag er själva avgöra vad som är nödvändigt och inte. Vi rådgjorde med VaccinDirekt, och valde att vaccinera oss för Hepatit A och B. Och ja, det är dyrt att vaccinera sig!

VISUM?
Om man reser in till Thailand med flyg och stannar mindre än trettio dagar behövs inget visum. Vad gäller själva ansökningsförfarandet har reglerna tydligen hunnit ändra sig sedan vi var där sist. Ska man stanna längre än 30 dagar rekommenderar jag er att gå in på Alla Visum - Thailand för att läsa mer om vad som gäller nu.

*********

I övrigt har jag flera gånger fått frågan om vi inte råkade ut för några "missöden" när vi var borta. Och nej, förutom att jag svimmade och fick en hjärnskakning (en längre period av magsjuka i kombination med lite andra konstigheter), råkade vi inte ut för en enda tråkighet. Det var utan tvekan det bästa halvåret vår familj någonsin har upplevt! Kommer vi göra det igen? Åh, det hoppas vi. Varje dag.


Koh Rok, Thailand.

torsdag 22 maj 2014

Tjejmilen 2014. Eller inte.

2012. Redo att springa för flickors rättigheter.

För ett tag sedan fick jag mejl från Plan Sverige angående årets upplaga av Tjejmilen. De senaste två åren har jag haft äran att vara en av deras stolta ambassadörer för Tjejmilen, för att på detta sätt uppmärksamma flickors rättigheter ute i världen.

I anslutning till detta samlade jag och mitt lag Liclanli (ClaraLisa och Linda) förra året in pengar för ett specifikt projekt för flickor i Guatemala. Just i år kommer jag att vara höggravid när loppet går av stapeln, och inser med sunt förnuft att ett millopp kanske inte är det optimala för mig och bebisen några veckor innan förlossningen. Men, jag hoppas kunna stå vid sidan om och heja fram alla snabba och grymma tjejer i mål. Dessutom kommer jag såklart även att fortsätta uppmärksamma det fantastiska arbete Plan Sverige gör runt om i världen!

2013. Gruppbild med alla grymma bloggisar, och dessutom nytt PB på sub 55 min!

tisdag 20 maj 2014

Sommarlov

Sommar 2013.
Mitt liv just nu? Nedräkning. Jo, jag lever i nuet också, men eftersom mitt "nuet" mest handlar om jobb längtar jag såklart efter andra saker också. Som att sova tills vi vaknar. Äta glass till lunch. Åka på spontana utflykter. Upptäcka våra nya hoods i Nynäshamn. Ja, ni vet. Sådana saker. Sommarlov helt enkelt!

söndag 18 maj 2014

Besvikelsen.


Det är söndag, det regnar, jag har (försökt) jobba större delen av dagen, men kommer hela tiden på bra ursäkter att slippa. Dessutom känner jag en enorm besvikelse över det jag trodde skulle blir dagens höjdpunkt. Vi tog barnen till en godisbutik (butik räcker inte, det var snarare en stormarknad för godis!) i Vendelsö igår, för att köpa lördagsgodis. Dessutom bunkrade jag upp med en rejäl laddning svenskt godis till amerikanarna vi ska åka till snart. Jag passade såklart på att köpa en påse till mig själv också, och blev så glad när jag såg denna "Salmiak-Crème". Hallå! Jag älskar salmiak. Och nötkräm. Hur är det då möjligt att innehållet smakade... typ ingenting? Inte gott, inte illa. Bara ingenting, med en konstig bismak. Fy för falsk marknadsföring. Tur att jag köpte några (okej, ganska många) bitar till av välkända favoriter. Man är väl rutinerad!

lördag 17 maj 2014

La Familia

Syskonen Håkansson, Tyskland 2006.

Titt som tätt plingar min telefon till med uppdateringar från sommarhuset nere i Karlskrona skärgård. Några av syskonen har kört igång rejält med "Upprustning Sturkö 2.0". Väggar rivs, rabatter grävs upp, fasader tvättas och nya avloppsrör dras. Jag tror aldrig att det har sett så fint ut där nere, och då har sommaren inte ens börjat. Det känns fantastiskt att ha ett sådant paradis att dela med sin familj. Jag längtar ihjäl mig efter sommarsemestern tillsammans med släkt och vänner. Låt veckorna gå snabbt fram till juli - jag är redo för kiosk- och dassarundor, spelkvällar, nattdopp och, såklart, fikabonzana!

fredag 16 maj 2014

Resfredag: Vings semesterrapport 2014

I morse var jag på pressfrukost på Vings huvudkontor, för att höra mer om 2014 års Semesterrapport. Rapporten handlar i år om temat "Valfrihet". Klicka in på Resfredag.se för att läsa mer om spaningarna från rapporten!

I övrigt var det, förutom god frukost, väldigt trevligt att träffa fler resbloggare på plats. Letar ni efter inspiration inför kommande resor är det hit ni ska vända er: Rosita (Rosita Reser)Lisa (Livet från den ljusa sidan)Sofia (Fantasiresor) och Towe (Come fly with me).


torsdag 15 maj 2014

Vardag...


... med allt det innebär. Havrefras och jordgubbar med ostmackor sitter aldrig fel för att liva upp stämningen lite grand. Paleotänket och träningen får visst stå tillbaka för Skogaholmslimpa och Game of Thrones-marathon.

Annars? Well, just nu jobbar jag både kvällar och helger, är väl mitt uppe i den berömda "majpuckeln". Allt ska göras klart innan sommaren, och eftersom jag dessutom lyxar till det med tidig semester får jag extra bråttom. I slutet av maj väntar en efterlängtad roadtrip till USA, och innan dess värmer jag upp resväskan med en weekend till Amsterdam. Så ja, jag kan gott jobba lite extra hårt nu.

Jag vill också passa på att tacka för alla fina grattishälsningar till Lillasyster. Nu känns det "på riktigt". Magen går inte längre att dölja, och sparkarna blir allt kraftigare. Overkligt, häftigt och spännande! 

måndag 12 maj 2014

It´s a girl!


Låt mig få presentera Lillasyster. Vi längtar efter att få träffa vår nya lilla stjärna, som strax har bakat halva tiden i magen. I min almanacka står det "Bebisen kommer" klottrat den 12 oktober. Jag kan knappt förstå det själv, men snart är vi alltså en trebarnsfamilj. Det är stort. Tack livet!

Att resa och bo

När vi reser tillsammans med hela familjen föredrar vi att bo på lägenhetshotell. Dels är det bra mycket billigare än hotell, vilket innebär att vi kan åka på semester oftare och under längre perioder, dels gillar vi känslan att bo någorlunda ombonat. Att ha tillgång till ett eget kök är dessutom nästan ett nödvändigt måste för att hålla nere matkostnaderna.

När vi var på Teneriffa tidigare i år var vi där tillsammans med en annan småbarnsfamilj. En av de första sakerna vi gjorde var att åka till en supermarket och handla. Frukostarna åt vi var och en för sig, däremot åt och lagade vi de flesta luncher och middagar tillsammans. Ett par av kvällarna åt vi på restaurang, men reser man med 6 barn i åldrarna 6 -12 år kan det många gånger vara skönt att äta i lugn och ro på kvällarna. Det blev inga avancerade måltider, men det brukar det i och för sig inte blir här hemma heller. Man kommer långt på korv och pasta! Fördelen med att åka tillsammans med en annan familj var att vi vuxna dessutom kunde byta barn och därmed få en kväll tillsammans på tu man hand. Våra vänner valde att gå på lyxrestaurang med sjurätters. För min och Tobias del resulterade barnvaktsvällen inte i en fancy restaurang. Nope, vi köpte istället med oss mat från McDonald´s och satte oss vid strandpromenaden och spanade in folk. Vi är alla olika!

Middag i lägenheten efter en lång dag vid poolen.
(... om man nu kan kalla fryspizza och chokladmjök för "middag"!?)

OBS! Inlägget är skrivet i samarbete med Företagsbostäder i Stockholm.

söndag 11 maj 2014

Mello

I går var det alltså åter igen dags för Eurovisionfinal! Traditionsmässigt tittar vi varje år tillsammans med två andra familjer som har barn i samma åldrar som våra. Första gången vi träffades var våra äldsta barn bara spädisar - det har hunnit hända en del sedan dess. 


Denna gången bjöds det på tacos och lyxefterrätter. Värdinnan är utbildad konditor, och bjöd på den godaste tårta jag någonsin har ätit (snabbversionen är browniebotten, grädde, hallonmousse och marsipan.) Några bilder blev det inte, den där tårtan försvann fortare än kvickt. 


Tobias stod "som vanligt" för tävlingsmomentet, ingen Eurovision utan Tobias tabeller! I år skulle vi tippa tre-i-topp och tre-i-botten. Bonuspoängen bestod i att gissa hur många poäng Ryssland respektive Ukraina skulle ge varandra. Jag slutade på en hedrande tredjeplats (av 6), och delade prispallen med Tobias som vann. 4 priser av totalt 6 kammades alltså hem av familjen Myhre, inte illa. Jag gissade för övrigt på tre-i-topp bestående av 1) Österrike 2) Sverige och 3) Danmark. Tappade en massa poäng på att tippa Polen på en jumboplats, men där gick jag bet. Men alltså, allvarligt talat. Polens bidrag? Hur kunde det överhuvudtaget få några poäng? Porrtjejer eller inte, det var ju en totalt värdelös låt. Suck.


Hollands bidrag gav jag ingen chans, utan tyckte att den var ganska trist. Efter att ha lyssnat på den några gånger idag kan jag nog ändå konstatera att den hörde hemma högt uppe i resultatlistan. Och så Sanna då. Vilken röst! Vilken kvinna! Fantastisk insats, som vanligt. Bra jobbat Sanna.

lördag 10 maj 2014

Resfredag: Matlagningskurs i Thailand

Fredag hann visst bli lördag, men det hindrar inte Resfredag-konceptet. Är ni sugen på att prova något nytt nästa resa tipsar jag om att boka in er på en matlagningskurs i landet ni besöker. Ett perfekt sätt att hitta nya bekantskaper, lära sig mer om matkulturen i landet du besöker - och inte minst att laga/äta god mat. Klicka er gärna vidare till bloggen Resfredag för att läsa mer om mitt besök på en matlagningskurs i Thailand.



Matlagningskurs på Time for Lime på Koh Lanta, Thailand.

onsdag 7 maj 2014

FYRTIO

Sommar 2013.

I dag firar vi en nybliven fyrtioåring, och inte vilken som helst. Den här råkar nämligen vara världens bäste, och dessutom gift med mig. Grattis på din dag my love. (Och tack för att du gav mig en anledning att äta prinsesstårta till frukost!)

måndag 5 maj 2014

En styck ommålad våningssäng från Jysk!

Det här med att flytta är ju som sagt ett kapitel för sig själv. Alla dessa tusentals pryttlar och prylar som jag undrar var de kommer ifrån, varför de ligger i mina flyttkartonger, och vad jag ska göra med dem. Men det konstigaste är att vi, trots överflöd av grejer, ändå måste komplettera med möbler! Märklig ekvation. 

Vi bestämde oss tidigt för att investera i en våningssäng till barnen. De har sovit i samma rum sedan Julia var liten, och verkar inte alls vilja sova ensamma i varsitt rum. Alltså, ett gemensamt lekrum, och ett gemensamt sovrum. För att utnyttja ytorna blev det en våningssäng. Inte helt lätt att hitta rätt i djungeln, men till slut blev det en våningssäng/familjesäng (Hjallerup) från Jysk. Min syster har en likadan, och jag har sovit i den otaliga nätter. Sängen har en enormt bred nederslaf, och gör skäl för sitt namn "familjesäng"! Sängen finns dessvärre bara i furu, och det förstår till och med jag att den nog behöver ett par lager färg för att se lite roligare ut.


Sagt och gjort. Nu vill jag tillägga att jag inte är det minsta händig - projektet att måla en våningssäng kan därför närmast liknas vid bedriften att bestiga Kebnekaise.


 Jag ringde mina proffs till syskon och fick lite bra tips. Ett lager kvist- och grundf'ärg var tydligen att rekommendera för att undvika att kvistarna "blöder" igenom.


Tre lager färg blev det till slut. Ett lager med kvist- och grundfärg (Jotun), och två lager snickerifärg (Jotun "Butinox" 20V). Efter första lagret var jag helt slut. Efter andra lagret kände jag mig som en kung, penseln gled lika lätt som smöret smälter i solen: "Wow, jag KAN ju.", "Alltså, varför gör jag inte det här oftare?", "Lätt som en plätt!". Tredje lagret? Där tog motivationen slut. Vid detta laget var färgen svårpenslad och helt plötsligt blev jag dessutom varse om en massa stelnade färgdroppar från min andra omgång målning (den som gick så lätt och smärtfritt!?).

Och då hade vi ändå inte börjat skruva ihop sängen... HJÄLP. Ångest. Tio miljoner skruvar, skenor som inte riktigt ville fästa, och en odefinierbar ilska mot den där bedrövliga sängen. Att få sängen från Jysk till barnens sovrum i färdigt skick tog sammanfattningsvis betydligt mycket mer tid än vad jag hade räknat med. Men - desto stoltare är jag över slutresultatet. Kan jag, kan ni. Jag lovar!

FÖRE: 
Bild från Jysk.

EFTER:
Sängkläderna, stereotypa? Aldrig. Tobias och barnen valde ut dem på Lidl. (Älska Lidl!)
Jag hade ingen talan. Men jag kan lova att barnen sover gott, och stolt, i sina nya säng med sina stereotypa sängkläder...

söndag 4 maj 2014

Min man, han kan!


På tal om kändisar och skvallerblaskor, nu har det hänt igen! En rykande färsk leverans med tidningar från London landade hos mig i fredags. Tobias hade fått tipset att köpa en ny ögonpenna, men tog det säkra före det osäkra och gick in i tidningsbutiken istället. Tjohoo (alltså helt rätt val)! Kerry Katona har tydligen fått barn igen, det hade jag helt missat. Tänk att det hade lyckats gå mig förbi.

Skvallertidningar kan för övrigt sammanfatta min helg ganska bra. Jag har känt mig hur seg som helst och inte gjort många knop. MEN! Jag är igång med matlagningen igen. För första gången på jag-vet-inte-hur-länge står ett gäng färdiga matlådor i kylen redo att intas på jobbet. Och vet ni? Det känns fantastiskt. Lycka kan hittas på många plan.

Ha en fin vecka, själv ska jag ladda för både jobbkonferens, 40-årsfirande och fortsatt flyttkartongfrenesi. Det blir bra.

fredag 2 maj 2014

Resfredag: Alla vägar bär till Rom

Ni vet väl att maj är weekendresornas månad? Detta året ska jag använda maj till att åka till Amsterdam (och inte så weekendvänliga Kalifornien) - annars är Rom ett ytterst hett tips. Denna "Eviga Stad", till bredden fylld av häftiga monument och mäktiga byggnader, kan ni läsa mer om i dagens inlägg på bloggen Resfredag.





torsdag 1 maj 2014

Lediga dagar


Alltså, jag kan verkligen vänja mig vid det här! Lediga dagar, utan krav. Jag och barnen ville inte vara ensamma över Valborg, så vi har hängt hos vänner. Spanat in majbrasan i Vendelsö gård, ätit lyxfika och sovit länge. (Vaknade till tidigt i morse, men gick snabbt och la mig när jag såg att det snöade!). Nu längtar vi efter Tobias, som är på väg hem från London efter trista flygförseningar. Det här med att vara gräsänka är inte riktigt min grej.