Sidor

torsdag 26 februari 2015

Ugnsbakade rotfrukter och matschema


Sedan mitt relativt uppgivna matinlägg från oktober har jag verkligen gjort en medveten satsning vad gäller mathållning här hemma - med gott resultat. Att ändra matvanorna går inte över en natt utan har varit en lång process med små steg åt rätt riktning. Det är betydligt lättare att "hålla ut" hela veckan om det finns ett matschema att utgå från. Detta bör med fördel synkas med barnens matschema från skola/förskola - det finns väl inte någon som uppskattar spaghetti och köttfärssås både till lunch och middag...

En enkel favorit som alltid går hem hos oss vuxna (kanske inte lika mycket hos barnen) är ugnsbakade rotfrukter. Jag brukar ta det som finns hemma, förra veckan blev det palsternacka, blomkål, morötter och rödlök. Jag föredrar rotfrukterna tillsammans med olivolja, honung, havssalt och timjan. Dessa härligheter skjutsar jag in i ugnen i ca 200 grader tills de börjar få färg, sista minuterna sätter jag på grillen för att få dem lite knapriga i kanterna.

(Och med detta sagt vill jag poängtera att vi fortfarande äter barnvänlig snabbmat både nu och då. Barnen älskar ugnsbakad falukorv med spaghetti. Däremot har jag inte köpt risgrynsgröt i tub sedan i oktober, gröten kokar jag numera själv. Så det så!)

6 kommentarer:

  1. Palsternacka är gott! Hela stora vitlökar blir också gott i! :)

    SvaraRadera
  2. Ich schaffe es regelmäßig, das Gleiche zu kochen wie im Kindergarten. Dabei gibt es dort ein relativ einfaches Schema: Montag = Nudeln, Dienstag = Vegetarisch, Mittwoch = Fisch etc.

    Bei uns gibt es aber (leider, sage ich) keinen Zucker im Essen - das musste ich mir abgewöhnen, als ich begann für T zu kochen. Er hasst es, wenn "richtiges" Essen süß ist ...

    SvaraRadera