Sidor

söndag 8 februari 2015

Raclette




När jag var hemma i Blekinge ställde min storasyster Mimmi till med fredagsmys 2.0 i form av raclette. Har ni testat det någon gång? Om inte får jag nog uppmana er att testa snarast. Själv fick jag uppleva min första raclettekväll någon gång i början på 2000-talet, hos min extrafamilj i Tyskland. De hade i sin tur plockat upp traditionen av sina kusiner från Schweiz.

Raclette (jämför franska racler, ’skrapa, skava’) är en maträtt och en halvhård, saltad ost gjord på komjölk.

Racletteosten finns att köpa i ostdisken hos välsorterade matbutiker, och kommer ursprungligen från Schweiz. Raclettejärnet ovan köpte min svåger på allas vårat Lidl. Tanken är väl egentligen att man fyller raclettejärnet med diverse godsaker som man gömmer under ett göttigt täcke med racletteost, och sedan värmer på tills osten blir sådär härligt gyllengul. Vad äter man då till? Tja, bara fantasin sätter gränserna. Själva kompletterade vi bland annat med kött från charkdisken, rostat saffran/vitlöksbröd (Mimmis specialitet, sååååå gott!), baconinlindade dadlar med mandelfyllning, fyllda champinjoner och griljerad brieost med honungsdoppade valnötter. Mätt var bara förordet när vi var färdiga för kvällen...

12 kommentarer:

  1. Låter ju väldigt gott! Har aldrig provat!

    SvaraRadera
  2. Det får ni testa om ni kör igenom Schweiz! :)

    SvaraRadera
  3. Aber das "echte" Schweizer Raclette sieht lediglich vor, dass man den Käse schmilzt und ihn dann über gekochte Kartoffeln gießt. Anders machen es übrigens auch meine Schweizer nicht.

    SvaraRadera
  4. Mimmi hittar alltid på lite bonusgrejer J!

    SvaraRadera