Sidor

tisdag 29 maj 2012

Basilikacisternen och Topkapi

I Sultanahmet, Istanbuls mest berömda stadsdel, hittar man inte bara Blå moskén och Hagia Sofia. Här ligger också den berömda Basilikacisternen,"Yerebatan Saray", och Topkapipalatset.


Jag var inte ensam om att vilja besöka Basilikacisternen, de här turkiska donnorna ville också dit. Mimmi däremot, var tveksam till att lägga dyrbar sightseeingtid på att titta på en trist gammal vattenbehållare - men jag insisterade. Och, mycket riktigt blev besöket där en av höjdpunkterna på resan.


Den underjordiska cisternen, med dess vackert upplysta pelare och magiska stämning, byggdes på 500-talet. Det tog tydligen 100 år för ottomanerna att upptäcka denna gömda kulturskatt, och jag förstår att det måste ha varit en omvälvande upplevelse för den som hittade detta ställe. I valvet hålls regelbundet klassiska konserter, och den unika akustiken lär göra musikupplevelsen till något utöver det vanliga. Inträdet till cisternen kostar ca 40 SEK.


Efter besöket i "Det sjunka palatset", tog vi vidare till ett annat, betydligt större, palats. Besöket på Topkapipalatset blev ett enda långt "ooooh" och "aaaah".


För att komma in till haremet, varifrån bilden ovan är tagen, får man betala ytterligare 60 SEK (utöver de 100 SEK det kostar att komma in på palatsområdet) - men det är väl investerade pengar.


Rummen i haremet osar lyx och flärd. Jag och Mimmi konstaterade snart att kvinnorna som bodde i haremet måste ha känt sig som påfåglar i en park. Likt de praktfulla fåglarna skulle kvinnorna i haremet ständigt vara beredda att visa upp sin skönhet. Men, att vara vacker var tydligen inte tillräckligt för att få en plats vid haremet. Konkubinerna var, enligt skyltarna inne i haremet, lika kända för sitt intellekt som för sin skönhet. Att bli konkubin var den största ynnest en kvinna kunde få under tiden för det ottomanska riket.


Topkapi vimlar av turister från världens alla hörn. Köarna utanför ringlar sig långa. Väl inne på området känns det inte riktigt lika trångt, eftersom de stora ytorna på något sätt lyckas sluka folkmassorna.


Tillräckligt vackra och smarta för en plats vid haremet?


I Topkapipalatset möts man hela tiden av nya byggnader, innergårdar, vackra trädgårdar, fontäner och utsiktsplatser. Det krävs åtminstone en halvdag för att uppleva detta palats, där det under storhetstiden bodde runt 4000 personer.


Utsikt från Topkapiparken mot "nyare" delen av Istanbul. Tornet som reser sig över hustaken är toppen på Galatatornet. Tornet får ni läsa mer om i ett senare inlägg.

9 kommentarer:

  1. åh coolt! :D


    PS. Skulle bli superglad om du tog dig tid 3 sekunder att rösta på mig som stockholms nästa stora artist! Smsa: Metropol 3 till 722 50! Man kan rösta max 5 gånger! (3 kr/sms) Jag skulle bli så otroligt glad att det inte går att beskriva! Detta är min största dröm! :D
    Här är även videon om du vill lyssna först: http://www.youtube.com/watch?v=dn1YdzjOBpw

    Skulle bli oerhört tacksam! Ps. Länk i min blogg är ett alternativ! kram

    SvaraRadera